Vanredni izbori ili protesti: Kako se boriti protiv vlasti i Rio Tinta? 1foto FoNet/Ðorđe Plavšić

Iako se poslednjih dana od pojedinih opozicionih stranka, kao sredstvo borbe protiv vlasti i Rio Tinta ističu vanredni parlamentarni izbori, po tom pitanju nema jedinstvenog stava, pa se takođe iz opozionih redova može čuti i naglašavanje protesta kao primarnog sredstva borbe. Kako ističu naši sagovornici, ovo jeste tema koja opoziciji može doneti glasove simpatizera vlasti, ali naglašavaju i da protesti i izbori ne treba da se posmatraju kao suprotstavljeni načini borbe.

Poslednjih nedelju dana od pojedinih opozicionih predstavnika možemo čuti poziv na organizovanje vanredih parlamentarnih izbora, iako su poslednji bili pre samo dva meseca, pretposlednji pre malo više od pola godine.

Kako kažu, opravdanost ovih zahteva vide u činjenici da je vladajuća većina promenila svoj stav u pogledu kopanja litijuma i projekta “Jadar” na koji je 2022. godine “stavila tačku”.

Tako su Dragan Đilas i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde oboje instistirali na ponavljanju izbora, ali, kako kažu, pod izmenjenim uslovima.

“Nema promene vlasti bez pobede opozicije na izborima i bez spremnosti ljudi da, u okviru ponude koja postoji, izaberu nekoga ko im je najbliži i za koga mogu da glasaju”, rekao je Đilas i dodao da promene nane mogu doneti samo protesti koji su vrsta pritiska na režim.

Takođe, Tepić je izjavila da su izbori potrebni kako bi se “građani izjasnili da li su za takvu politiku ili podržavaju stav opozicionih stranaka i sturčne javnosti koje se tome protive”.

Njihov predlog podržao je i Zoran Lutovac, rekavši da je Demokratska stranka bila za ponavljanje izbora odmah nakon decembarskih izbora I da tada nije ni trebalo ući u Skupštinu.

Ipak, Srđan Milivojević je u intervjuu za novine Nova rekao da je uveren da se “novonastala kriza neće rešavati na izborima”.

“Tome svedočimo svakoga dana. Videli ste Valjevo, čućete kako grmi Šabac, kako odjekuje Srbija. Parola “Neće kopati” će pobediti mnogo pre izbora”, istakao je Milivojević.

Sa druge strane, narodni poslanik Zeleno-levog fronta, Radomir Lazović je rekao da izbori za njega više nisu tema.

„Meni je to nejasan zahtev onih koji su do juče bili za bojkot izbora. Mi smo opozicija i naravno da bismo voleli da budu što pre održani. Prihvatićemo izbore kad god budu“, pojasnio je Lazović.

„Ne treba očekivati da će se na izborima glasati kao na referendumu o litijumu“

Miljan Mladenović, istraživački analitičar Novog trećeg puta za Danas kaže da je tema rudarenja litijuma veoma važna za opozicione stranke.

Vanredni izbori ili protesti: Kako se boriti protiv vlasti i Rio Tinta? 2
foto: Medija centar

“To predstavlja temu na kojoj oni, sa trenutnim stavom koji se protivi dozvoli Rio Tintu, brane stav većine trenutnih birača”, tvrdi Mladenović i ističe da je sa temom litijuma opozicija konačno može ozbiljnije da uđe i u biračko telo vlasti.

Kako kaže naš sagovornik, na mogućnost dopiranja do biračkog tela vlasti ukazala su i skorašnja istraživanja, pa je zbog toga želja opozicione scecne da se na toj temi pojača snaga sasvim jasna.

“Ipak, izbori se ne baziraju na samo jednoj temi, i nije realno očekivati da građani glasaju na izborima kao na eventualnom referendumu o ovom pitanju”, zaključuje Mladenović.

„Tek ozbiljni protesti mogu dovesti do koliko toliko fer izbora“

Vanredni izbori ili protesti: Kako se boriti protiv vlasti i Rio Tinta? 3
foto FoNet Milica Vučković

Na pitanje da li u ovom trenutku ima smisla govoriti o vanrednim izborima, politički analitičar i glavni urednik Nove Srpske političke misli, Đorđe Vukadinović odgovara da “nema sumnje da su vanredni izbori u ovom trenutku i legalno i legitimno sredstvo političke borbe”.

“Inače, a pogotovu iz ugla opozicije mislim da je zahtev za njima potpuno opravdan, a ovoga puta iz najmanje dva dodatna razloga u odnosu na one načelne”, tvrdi Vukadinović.

On podseća da još uvek postoji neraščišćena situacija sa decembarskim i junskim izborima koji su, kako kaže, ostali pod ozbiljnom sumnjom koja, do danas nije institucionalno razrešena već apsolvirana po pricipu “pojeo vuk magaraca”.

“To osnažuje zahteve opozicije za novim izborima, ali to uz jednu važnu napomenu I dodatak koji mislim da su i Đilas i Tepić i Lutovac pomenuli a to su drugačiji izborni uslovi koji te izbore čine smislenim”, pojašnjava Vukadinović.

Kao drugi razlog, on ističe činjenicu da je vlast dramatično promenila svoju agendu i politiku u pogledu odnosa prema litijumu i Rio Tintu, što je vrlo važna tema.

“Prethodno važeća i i svojevremeno reklamirana “tačka” na projekat Jadar je sada ukinuta i sudski i institucionalno, od strane Vlade i Ustavnog suda”, kaže Vukadinović i dodaje da se trenutna vlast sada angažovala na promociji tog projekta na “preteran i gotovo lobistički način”, dok ga u izbornoj kampanji u decembru i junu nije ni spominjala.

Vukadinović smatra da značaj teme kopanja litijum osnažuje zahteve za vanrednim izborima, pogotovu kada se ima u vidu da da je to bila važna stvar na izborim 2022. godine.

Ipak on naglašava da se na pitanje da li je protest najefikasniji i najbolji način borbe protiv Rio Tinta i same vlasti ne može da ti jednoznačan odgovor.

“Tu odgovor nije jednoznačan, ali je u osnovi potvrdan. S tim što mislim da neki možda iz nerazumevanja, ili loše namere suprotstavaljaju tu dva modusa i dve taktike, odnosno proteste i izbore uzimaju kao suprotstavljene strategije”, kaže Vukadinović i dodaje da je takav način posmatranja, prema njemu, pogrešan.

Naš sagovornik naglašava da su protesti zapravo način da se uošte dođe do izbora i “koliko toliko pravednih uslova za njihovo održavanje”.

“Mislim da su protesti, i to ovakvi kakvi su krenuli, način da se do izbora i do relatvno poštenih izbornih uslova dođe. Mislim da je tu reč o nekoj vrsti dopunjavanja a ne isključivosti ili ovo ili ono”, tvrdi Vukadinović.

Ipak Vukadinović ne isključuje i mogućnost da vlast pokuša da osujeti i proteste i izbore.

“Da vlast hoće i može i želi, ako im se otvori prilika, da izmanipuliše i jedno i drugo, tu nema nikakve sumnje. Gledali smo to i u bližoj i daljoj prošlosti. Oni će pokušati da izmanipulišu i jedno i drugo i da ih na neki način suprotstave”, kaže Vukadinović.

Kako do toga ne bi došlo, napominje Vukadinović, potrebno je minimum organizacijei i koordinacije, što često nije slučaj sa opozicionim akterima.

“Ako isključite izbore, onda to zvuči radikalno i revolucionarno, ali to može lako da se pretvori u neku vrstu “prskalice” kao što je bilo sa protestima “Srbija protiv nasilja” koji su imali fantastičan odjek i zamah, i tada se pričalo “prvo zahtevi pa onda izbori”, pa se to pretvorilo u jedan fijasko”, upozorava Vukadinović.

On napominje da to iskustvo pokazuje da se taktike protesta i zbora moraju dopunjavati i kombinovati a ne suprotstavljati “na veselje Aleksandra Vučiča”.

“Izbore ne treba shvatiti kao izbore pod postojećim uslovima niti kao izbore koji znače odustajanje od protesta. Tek ozbiljni protesti mogu eventualno dovesti do koliko toliko ozbiljnih i fer izbora”, zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari