"Sa Vanuatom delimo iste vrednosti": Marko Đurić ocenio sastanak kao istorijski 1FOTO: MSP

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poslalo je opširno saopštenje o sastanku i obraćanju ministra Marka Đurića sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom inostranih poslova Republike Vanuatu Mataijem Seremajom Navaluom. 

Ministar Đurić je sastanak ocenio kao istorijski, a saopštenje je naslovljeno Đurićevim rečima da „sa Vanuatuom delimo političke, ljudske i svake druge vrednosti“, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni pre šest godina.

Đurić je rekao da je Republika Vanuatu prihvatila poziv da učestvuje na izložbi Ekspo 2027.

„Ponosni smo na činjenicu da će naši prijatelji iz Vanuatua imati svoj paviljon u okviru Ekspo izložbe i da će Beograd biti mesto na kome će Evropljani i ljudi iz drugih delova sveta moći da se upoznaju sa bogatom kulturom, istorijom i tradicijom naroda Vanuatua, ali i da saznaju nešto o problemima kao što su klimatske promene, izazovi ugrožavanja biodiverziteta i drugim izazovima sa kojima se suočavaju delovi sveta koji su geografski možda udaljeni, ali ne treba da gubimo svest o činjenici da smo svi jedno čovečanstvo i da delimo istu sudbinu“, rekao je Đurić.

Ministar Navalu zahvalio je šefu srpske diplomatije na pozivu da poseti Srbiju, istakavši da je dočekan sa velikom srdačnošću i gostoljubivošću i da je da sastanak imao za cilj da osnaži i dalje unapredi odnose dve zemlje.

Navalu je naveo da je razgovarano o globalnim pitanjima poput mira i bezbednosti, razvoja, zaštite životne sredine, klimatskih promena, a posebno je pohvalio pažnju koju Srbija pridaje pacifičkim ostrvskim zemljama.

Osvrnuvši se i na značaj programa „Svet u Srbiji“, Navalu je naglasio da trenutno u Beogradu visoko obrazovanje stiče troje studenta iz njegove zemlje.

„Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još više naših studenata koji će studirati ovde u Srbiji, kako bi stekli korisna znanja u oblasti nauke, poljoprivrede, zdravstva, tehnologija i sporta“, naglasio je šef diplomatije Vanuatua, prenosi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari