Varadi: Zaboravljeno pravo na istinu

Ostavite komentar


  1. Vradi je bio moj profesor, cesto dzentlmen prema studentima, nekad strukturalan prema vlasti, kao i danas, ali veoma obarzovan i filozofski potkovan i kad covjek slusa njega i neke druge tzv. pravnike, da uzmemo primjer T.Nikolica, onda se moze uociti razlika izmedju prava kao nauke i lopatackog odnosa prema pravnom sistemu. Raduje me sto je jos u intelektualnoj snazi, a bogami i ovako lijepo izgleda. Raduje me i njegova preporuka da DANAS dobije sto vise citalaca.

  2. Govoreći o R. Kosovo akademik Tibor Varadi bi trebao da zna da je R. K. građanska država „Kosovara“ dakle ni Albanaca ni Srba već potpuno ravnopravnim Albancima i Srbima ka i njihovim jezicima i pismom. Dakle, Srbi nisu manjina, ali su kao brojčano manji narod zaštićeni obaveznim mestima u parlamentu i vladi kao i da se bez saglasnosti Srba ne mogu doneti odluke poput formiranja vojske Kosova. Ali, kao što je u građanskoj državi kao što je Crna Gora skoro 40% državljana CG obespravljenjeno, jezik koji je stariji i brojniji od crnogorskog, kao i vernici i sveštenstvo SPC kojih je čak 80% svih verospovesti, državno i pravno stavlja u drugi plan.
    Ponavlja se na KiM da su Srbi uvek u manjini i ranije, poštovanjem tzv. „Pozitivne diskriminacije“ kada je jedna nacionalna manjina imala mnogo veća prava od Srba u srpskoj državi. Da li je Varadi video šta se danas desilo u Parizu – Tači je bio odmah iza Putina, Makron i Trampa a naš Vučić predstavnik zemlje pobednika u Velikom Ratu na samom začelju. Pa Varadi, moraćemo kad-tad iscrtati granicu ka R. Kosovo i priznati ga i bolje sada kada su i najtvrdokornije pristalice kosovske nezavisnosti i celovitosti počeli da budu fleksibilniji i pristupaju sa više razumevanja za srpske interese.

  3. Kao šefu pravnog tima pred Međunarodnim sudom u Hagu 2008.godine po tužbi Srbije da se utvdi pravni osnov secesije Kosova i Metohije Varadi treba da objasni Predsedniku Srbije i narodu zašto je došlo do tužbe i šta je on i njegov tim uradio po tom pitanju?Zašto se o tome ne izjašnjavani sada,ni na napade vlasti na bivše rukovodstvo do sada?

Ostavite komentar


Politika

Šta bivši gradonačelnik Beograda misli o Šapiću i Vesiću? 10

Šta bivši gradonačelnik Beograda misli o Šapiću i Vesiću?

Nekadašnji beogradski gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je da je, ulazeći u politiku, njegova ideja bila da može da pruži "doprinos jedan, dva, tri, pet posto nekom drugom načinu života u Beogradu, odnosa među političarima", ali da "nije naišao na podršku kakvu je očekivao"."Mislim da je mnogo više polarizovanih ljudi na jednoj ili drugoj strani. Ja sam čovek kompromisa, čovek razgovora", rekao je Radojičić, u razgovoru za podkast Politike, koji danas ovaj list prenosi u štampanom izdanju.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.