Varhelji: Radimo na ubrzanju pristupa zemalja Zapadnog Balkana 1Foto: BETAPHOTO (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, poručio je, na Samitu Berlisnkog procesa, da je pristupanje država Zapadnog Balkana geopolitički prioritet za EU.

„Sa svim našim instrumentima radimo na ubrzanju procesa kako bismo ga ostvarili u bliskoj budućnosti“, napisao je Varheljina društvenoj mreži Iks, povodom susreta lidera Zapadnog Balkana na Samitu Berlinskog procesa.

Varhellji je istakao i činjenicu da EU na nekoliko različitih načina pomaže zemlje Zapapdnog Balkana.

„Kroz EIP od 30 milijardi evra i RGF od šest milijardi evra povezujemo puteve, pruge, digitalne mreže, diverzifikujemo energetske resurse i podržavamo mala i srednja preduzeća. Veliki uspeh: Očekivana mobilizacija sredstava je već dostigla 60 posto = 17,2 milijardi evra. To dokazuje relevantnost našeg programa i sposobnost apsorpcije u zemljama Zapadnog Balkana“ naglasio je Varhelji.

Komentarišući potpisivanje novog sporazuma o Zajedničkom regionalnom tržištu Varhelji je rekao da je on Fokusiran na „četiri slobode Zajedničko regionalno tržište je odskočna daska za bližu integraciju regiona sa jedinstvenim tržištem Evropske Unije već pre pristupanja“.

„Novi akcioni plan koji je danas usvojen nudi više mogućnosti za produbljivanje saradnje između šestorke Zapadnog Balkana zasnovane na pravilima i satandardima EU“, napisao je komesar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari