Vasilios Proveleggios: Očekujemo makar jednog odbornika 1

Građanska stranka Grka Srbije očekuje minimum jednog odbornika u budućoj Skupštini Beograda.

Očekivanje baziramo na osnovu glasanja i realnih rezultata ostvarenih na izborima za Nacionalni savet grčke nacionalne manjine 2014. kada smo ubedljivo pobedili. Naravno ukoliko uspemo da medijski predstavimo naš program u punoj meri i kapacitetu i građani Beograda to prihvate mislim da nam ni dva odbornika nisu daleko“, kaže Vasilios Proveleggios, predsednik Građanske stranke Grka Srbije (GSGS), u razgovoru za Danas, koja je na izbornom listiću pod brojem 21.

* Kom biračkom telu se obraćate?

– Mi imamo svoje biračko telo. Grka u Beogradu ima mnogo više nego što je bilo potrebno potpisa za našu listu. Pored naših članova, potomaka Grka koji decenijama žive, rade i stvaraju u Beogradu, obraćamo se i svim Beograđanima zainteresovanim za naš program i ciljeve koje nudimo u ovoj kampanji. Naravno, otvoreni smo i spremni da promovišemo i sve potencijalne ideje za koje se zajedno saglasimo da su dobra rešenja za naš grad.

* Koji je interes Beograđana da glasaju za Vašu stranku?

– Mi smo manjinska stranka i ne želimo da se bavimo stvarima koje nakon izbora ostaju prazna obećanja. Delegiramo nekoliko konkretnih projekata u segmentima koji mogu da unaprede život običnog građanina danas i odmah i u konkretnim oblastima, u turizmu i ekonomiji, kroz povezivanje gradova i opština kao i par konkretnih praktičnih rešenja, a tiču se saobraćaja i kućnih ljubimaca.

* Šta još nudite Beograđanima?

– Građanska stranka Grka zalagaće se za subvencionisanje odlaska najuspešnijih srednjoškolaca završnih godina u obrazovno rekreativne kampove u Grčkoj. Insistiraćemo na istim takvim programima i za naše sugrađane seniore. Predstavićemo Grcima u ozbiljnijoj meri srpske turističke potencijale Beograda, banja i planina. Povezaćemo male privrednike iz Beograda i predstaviti njihovu aktivnost u najmanje 30-ak grčkih gradova. Uticaćemo na našu i grčku administraciju da kroz bilateralne sporazume reše sezonski rad i olakšaju mnogima koji tokom letnjih meseci rade u Grčkoj. Kroz kulturno-umetničke aktivnosti promovisaćemo Beograd širom Grčke i, naravno, organizovati uzvratne posete. Poseban akcenat stavićemo na povezivanje Univerziteta u Beogradu i grčkih Univerziteta, za šta već imamo ponuda. Imamo rešenje za hronični problem motociklista u Beogradu. Prefarbati kompletnu ležeću signalizaciju hrapavom bojom kako bismo smanjili broj saobraćajnih nesreća dvotočkaša, dozvoliti im kretanje žutom trakom, tako ubrzati saobraćaj, a smanjiti mogućnost nesreća. Gradske parkove i zelene površine prilagoditi kućnim ljubimcima po ugledu na evropske metropole, ali postaviti kamere i drastično kažnjavati nesavesne vlasnike.

* Šta posle beogradskih izbora?

– Mi nismo stranka za jednokratnu upotrebu, naš razvojni put je i te kako merljiv i vidljiv. To što nismo bili u fokusu raznih pojedinaca i grupa u društvenom i političkom životu ih ne oslobađa odgovornosti za negativno komentarisanje s obzirom na to da u 21. veku lako možete na Guglu da vidite istorijat bilo koje organizacije. S obzirom na to da mi svakom našem projektu pristupamo krajnje temeljno i strateški, beogradski izbori će nam biti lansirna rampa za dalje delovanje. Naime, mi se ne bavimo velikim projektima i samim tim velikim obećanjima. Mi ćemo ono što smo obećali ispuniti u vrlo kratkom periodu, a to će nam dati krila da na sledećim parlamentarnim izborima predstavimo isti takav program za građane cele Srbije.

* Kako u imenu stranke mirite građansko i nacionalno?

– Odrednica građanska nastala je iz dva razloga. Prvi je taj što su Grci koji su naseljavali ove krajeve uglavnom to radili kao trgovci, učitelji i nastavnici i samim tim angažmane nalazili u gradskim sredinama gde i dan-danas žive njihovi potomci koji su naši članovi, a drugi je razlog što u Srbiji postoje kvalitetne ideje koje se rađaju u intelektualnim krugovima građanstva, a ostaju mrtvo slovo na papiru zato što nijedna stranka ili bilo koja organizacija ne prepoznaje njihov kvalitet i ne podržava ih. Mi smo i građanska stranka jer smo odlučili da zainteresujemo, pozovemo i zastupamo sve urbane ljude sa kvalitetnim idejama i budemo im medijum u komunikaciji sa administracijom grada i države. Naš prvi rezultat takve saradnje je projekat koji smo nazvali „BLOKČEJN ULICA“.

Simbol čvrstih veza

* Zašto je osnovana Građanska stranka Grka Srbije?

– Stranku smo osnovali u oktobru 2015. Ona je prirodni sled u organizovanju grčke zajednice u Srbiji nakon obnavljanja rada udruženja koje je postojalo još 1936. Deset godina pre naše stranke osnovan je Nacionalni savet grčke nacionalne manjine u isto vreme kada i svi značajniji saveti nacionalnih zajednica u Srbiji. Simboli čvrste veze naša dva naroda iz ranijih perioda su Riga od Fere, pobratim Karađorđa, revolucionar, borac za oslobađanje od Turaka, i Elefterios Venizelos, čovek koji je ušao u istoriju kao prvi moderni političar heroj. Na zahtev nekih zapadnih sila da ne pusti srpsku vojsku na Krf već da ih ostavi na goletima Albanije, gde bi i nestali, izgovorio je istorijsko: „Grčka je isuviše mala zemlja da bi uradila tako veliki zločin.“ Svi znamo kako je veličanstvenu pobedu izvojevala srpska armija nakon Krfa. Simboli čvrstih veza Grka i Srba postoje i danas. Vera Jeftimijades Jobst osvojila je najviše pojedinačnih medalja u istoriji srpskog i jugoslovenskog sporta, a kapetan Marinos Ricudis je heroj savremenog doba koji je odbio direktno naređenje da napadne Srbiju 1999. godine, vratio svoj bojni brod u luku i zbog toga preživeo golgotu. Dve i po godine zatvora i izgon iz grčke vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari