Predstavnici srpske vlade smatraju da će zvanični dokument SAD kojim se ocenjuje da Srbija sarađuje s Haškim tribunalom pozitivno uticati na međunarodni položaj i evropske integracije zemlje, ali iz Holandije stižu poruke da stav tamošnje vlade prema Srbiji zavisi isključivo od onoga što će glavni haški tužilac Serž Bramerc saopštiti u Ujedinjenim nacijama 4. juna.

Zvaničnici iz Stejt departmenta najavili su prekjuče da će stav da Srbija sarađuje s Hagom postati zvanični dokument SAD i da je dobio odobrenje državne sekretarke Hilari Klinton. „Ako nas Holandija bude pitala da li Beograd sarađuje s Tribunalom, naš odgovor će biti pozitivan“, rekao je novinarima u Vašingtonu Stjuart Džons, zamenik pomoćnika Hilari Klinton za Evropu i Evroaziju.

http://www.infobiro.tv/player/dshPlayer.swf

Ipak, holandska vlada poručuje da je još rano da promeni mišljenje, od čega zavisi i deblokada evropskih integracija Srbije.

– Ministarstvo inostranih poslova primilo je k znanju stav SAD, ali u našem stavu prema Srbiji ništa se nije promenilo. Najbitnije je šta će reći Serž Bramerc u svom izveštaju koji će predati Savetu bezbednosti. Holandija će se konsultovati sa predstavnicima UN ali, kao što smo uvek do sada govorili, za odmrzavanje SSP-a neophodna je puna saradnja s Tribunalom, a najbolji dokaz za to je hapšenje Ratka Mladića – rekao je za B92 portparol holandskog MIP-a Bart Rajs.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, ističe da je posle zvaničnog američkog stava Holandija ostala poslednja zemlja koja dovodi u pitanje odnos Srbije prema Tribunalu.

– SAD su na ovaj način formalizovale ono što nam je u više navrata rečeno u američkoj administraciji, da su u potpunosti uvereni da Srbija sarađuje s Haškim tribunalom – rekao je Ljajić novinarima. Na pitanje da li Vašington može da utiče na Holandiju u cilju deblokade SSP-a, Ljajić je rekao da nije siguran u tako nešto, ali da izveštaj Stejt departmenta svakako znači ohrabrenje i da SAD može da utiče, ako ne na Bramercov izveštaj, onda sigurno na diskusije drugih učesnika na sednici SB UN-a 4. juna.

http://www.infobiro.tv/player/dshPlayer.swf

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je da je najnovija ocena Vašingtona posledica promene odnosa Srbije i SAD, koja će se pozitivno odraziti na evropsku integraciju zemlje.

– Ovo je jedna velika i kvalitativna promena i sigurno je posledica promene odnosa srpske i nove američke administracije. Mislim da bi trebalo da ima pozitivne efekte po način i brzinu dalje evropske integracije – rekao je Dačić novinarima na skupu „Evropska vizija Srbije“ u Sava centru.

Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, naglašava da sada treba sačekati razvoj situacije.

„Savet ministara spoljnih poslova EU biće 15. juna. To će biti prilika da se razgovara o izveštaju tužioca Bramerca i saradnji Srbije s tim sudom. Od tog sastanka mnogo toga zavisi“, najavljuje Delević.

„Efekat Bajden“

Na pitanje da li je prošlonedeljna poseta Beogradu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena uticala na stav SAD o odnosu Srbije i Haga, Rasim Ljajić je kazao da je dokument Stejt departmenta koncipiran ranije, ali da je poseta uticala da se on objavi u ovom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari