Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Stjuart Džons izjavio je da sve zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se priključe evroatlantskoj zajednici mogu da računaju na snažnu podršku i pomoć SAD, ali je upozorio da politika administracije predsednika Baraka Obame nije da u tom procesu vrši pritisak na bilo koju zemlju.

Ukazavši da je glavna smetnja u ostvarivanju bliže saradnje Srbije i SAD različito stanovište prema pitanju statusa Kosova, Džons je naveo da Vašington smatra da je nezavisnost te teritorije nepovratna. „Beograd ima drugačiji stav, da je Kosovo i dalje deo Srbije. Na kraju ćemo morati da dođemo do rešenja“, rekao je Džons za TV Glas Amerike i precizirao da je sada potrebno da se nađe način konkretne saradnje s ciljem boljeg života Srba i Albanaca na Kosovu.

Ipak, SAD su na stavu da je poštovanje nezavisnosti Kosova bitno za ceo Zapadni Balkan. „Druge zemlje u regionu su priznale Kosovo. To je učinila Makedonija koja se graniči s Kosovom, a Crna Gora je nedavno uspostavila i diplomatske odnose s Prištinom. I ostale zemlje u regionu tako čine i želimo da se Srbija pridruži“, kazao je Džons.

Povodom spora oko severnog dela Kosova, predstavnik Stejt departmenta je naglasio da SAD ne bi „podržale podelu, niti bilo kakve izuzetne okolnosti“.

Prema njegovim rečima, ipak ono najvažnije u srpsko-američkim odnosima je napredak postignut posle posete potpredsednika Džozefa Bajdena regionu, u maju prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari