Veber: Kosovo traži od Nemačke, Francuske i Italije da glasaju za nešto što će moći da vide kasnije 1Bodo Veber Foto: Youtube/Screenshot

Viši saradnik u nevladinom Savetu za politike demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je komentarišući pismo ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale u kome je najavila pripremu nacrta statuta ZSO koji će do kraja meseca poslati Ustavnom sudu, da Kosovo traži od Nemačke, Francuske i Italije da ove nedelje glasaju za nešto što će moći da vide kasnije, prenosi Reporteri.

Veber je izjavio da je skeptičan povodom pisma koje je danas poslala ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala.

„Skeptičan sam, s obzirom na to da je odbijanje Vlade (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija da iznese svoj nacrt nateralo (evropskog izaslanika za dijalog Miroslava) Lajčaka i Kvintu da izrade svoj predlog, i zbog činjenice da Priština traži od Berlina, Pariza i Rima da glasaju ove nedelje za nešto što će moći da vide kasnije“, naveo je Veber.

Povodom razgovora o tome da li će Kosovo moći da se pridruži Savetu Evrope ove nedelje, on podseća da se nešto slično dešavalo i ranije, navodeći primer pokušaj Kosova da uđe u Interpol.

Prema rečima nemačkog analitičara, ovako nešto se dogodilo i može se ponoviti u budućnosti, ne zato što će biti protivljenja zemalja koje nisu priznale Kosovo, već zato što Kosovo nije pravilno koordinisalo sa svojim saveznicima.

Veber kaže da je Zapad poslednjih godina kontinuirano imao nepravedan pristup prema Kosovu i, prema njegovim rečima, taj pristup se zasniva na „neuspelom dijalogu” između Kosova i Srbije.

Razlozi su, prema njegovim rečima, „udaljenost od početnog okvira za pregovore o sveobuhvatnom konačnom sporazumu, za međusporazum, kao što su Osnovni i Ohridski, bez dugoročne strategije. Zapadni pristup, koji sam ne postavlja pravila, već se dodvorava i pita Srbiji šta je u stanju da prihvati“.

„Nadam se da će biti nove prilike da se Zapad pogura da promeni pristup dijalogu i da prizna da sadašnji pristup ne funkcioniše i da postoji potreba za novom strategijom“, kaže Veber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari