Večeras u 18 časova počinje blokada četiri administrativna prelaza ka Kosovu 1Prelaz Merdare Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević najavio je da će danas početi višednevna blokada administrativnih prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Rojević je agenciji Beta kazao da će blokadu organizovati zavičajna udruženja građana s Kosova i Metohije i da će biti blokirana četiri od pet administrativnih prelaza iz pravca centralne Srbije i Crne Gore.

Kako je najavio, blokade će početi u 18.00 sati i trajaće „sve dok se sa severa Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima“.

„Blokiraćemo prelaze Brnjak, Jarinje i Merdare sa strane centralne Srbije, i prelaz Kulu na putu Peć-Rožaje sa crnogorske strane. Administrativni prelaz Končulj za sada neće biti blokiran. Propuštaćemo samo bolnička vozila, kao i sva ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima“, rekao je Rojević i dodao da će na svakom prelazu u blokadi učestvovati najmanje po 400 ljudi.

„Ako na Kosovu ne važe srpska dokumenta, onda ni u centralnoj Srbiji ne mogu da važe dokumenta takozvane Republike Kosova“, dodao je on.

Povodom najavljenih blokada prelaza, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane, uključujući i one iz dijaspore, da izbegavaju putovanja kroz Srbiju.

Kosovska policija je 30. avgusta zauzela sve prostorije u kojima su se nalazili Privremeni opštinski organi Republike Srbije na severu Kosova.

Ranije, kosovske vlasti su na severu ukinule srpske registarske tablice, vozačke dozvole i sva ostala dokumenta koja izdaje Republika Srbija, poslovnice Pošte, benzinske stanice NIS-a…

Pre dva dana uklonjeni su i natpisi na svim institucijama Republike Srbije i zamenjeni tablama tzv. Republike Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari