Većina građana Niša protiv promene Ustava 1Foto: Z. Miladinović

U Nišu je na referendumu o ustavnim promenama u oblasti prvosuđa većina izašlih građana (53,26 odsto) rekla „ne“, dok se 45,92 odsto njih izjasnilo potvrdno, rekla je za Danas Ljiljana Berić, predsednica niške podkomisije Republičke izborne komisije.

Prema preliminarnim rezultatima, protiv ustavnih promena glasalo je 32.055 građana, a za ustavne promene 27.663.

Na izbore je izašao 60.161 glasač od ukupno upisanih 231.192.

Rezultati su utvrđeni na osnovu obrađenih 175 od ukupno 176 biračkih mesta.

Berić je rekla da podkomisija u Nišu nema podatke da li je na tok glasanja bilo prigovora, pošto su oni upućivani direktno RIK-u.

„Nismo uputili nijedan prigovor na tok glasanja jer ni na jednom biračkom mestu koje smo kontrolisali nije bilo krađe glasova. Veliki problem je bio što naši predstavnici nisu dobili rešenja RIK-a na vreme, pa su zbog toga udaljavani sa biračkih mesta, trpeli verbalne napade ili ih je  „proveravala“ policija, ali za to nisu odgovorni birački odbori. Ipak, naši kontrolori su bili pravi Spartanci, i bez rešenja ili bilo kakve nadoknade, stajali pored kutija, i ispred vrata, ne dozvoljavajući da se ijedan listić ukrade“, kaže za Danas Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica niškog odbora tog pokreta.

Milenković Kerković je kazala da su nekima od kontrolora Dveri rešenja RIK-a stigla tek oko 17 časova, tri sata pred zatvaranje birališta.

Ipak, 35 kontrolora te stranke bilo je na biračkim mestima, od ujutru do uveče, bez obzira da li su im stigla rešenja RIK-a ili ne.

„Naši rezultati pokazuju da je u gradu Nišu ubedljivo pobedila opcija „ne“, za koju je na nekim biračkim mestima u centralnim gradskim opštinama Medijana i Palilula glasalo četiri petine izašlih građana. Čak i u seoskim sredinama koje su glasale „za“ izmenu Ustava razlika nije bila prevelika, već 60 odsto u odnosu na 40 odsto, dok  je u nekim od sela, kao što je Gornji Matejevac, pobedila opcija ’ne’“, kaže ona.

Dveri su od RIK-a „dobile“ pravo na 40 kontrolora, uglavnom u prigradskim i seoskim sredinama.

Prema  opozicionim izvorima, ovaj pokret i Dosta je bilo bile su jedine opozicione stranke u Nišu koje su imale kontrolore na biralištima.

Za promenu Ustava glasao je 59,71 odsto birača izašlih na jučerašnji referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija, na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta. Na referendum je izašlo 30,65 odsto upisanih birača.

Kako je protekao referendum čitajte na BLOGU OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari