Vedran Džihić: Teško je vidjeti funkcionalnu BiH u okviru ovakve dejtonske logike

Predavač na Fakultetu političkih nauka u Beču, za Danas, povodom 25. godina od Dejtonskog sporazuma

Ostavite komentar


  1. Дејтонско уређење Босне и Херцеговине је само изговор за нефункционалност. Да постоји воља (а не постоји) и да постоји спремност да се ради на будућности (то тек не постоји) никакви ентитети, кантони ни председништво не би представљали проблем.
    Оно што ови онемогућују је ефикасно спровођење државне принуде (то је управо разлог због којег су у Дејтону установљени), а Балканци не умеју да користе политичке институције другачије него као бруталну силу…
    Добро је да је тако. Кад буде бољих Босанаца, биће и боље Босне…

    1. A gdje ti je Hercegovina sveznajući,Bosna pa Bosna,postoji i Hercegovina,iako se u Mostaru muslimani izjašnjavaju kao Bošnjaci msm.

  2. Zašto se u članku govori samo o nekakvom velikosrpskom nacionalizmu? Šta, u BiH ne postoje hrvatski ili bošnjački nacionalizmi, bili oni veliki ili mali? Kao Srbi u BiH su nacionalisti, a svi ostali demokrate i liberali. Neće bii da je tako. Osim toga, ne treba zaboraviti da je BiH protektorat sa „međunarodnim“ protektorom, što će reći da nije samostalna država. Kakvi god bili domaći političari, eliku odgovornost za trenutno stanje u BiH snosi „međunarodna“ zajednica (čitaj Zašad). Imajući sve to u vidu, i ovaj članak ne odstupa od ustaljene matrice koja je i dovela BiH do katastrofe, i pre 30-ak godina, a i danas.

  3. Vreme je da Džihić i Snežana odu u „pluralnu“ BiH i sve će procvetati! Ovakav bljutav tekst sam i očekivao od ostrašćene Snežane. Sagovornik je nekako uspeo da do kraja ne padne u puko ruženje Srbije uprkos Snežaninim pitanjima. Mene interesuje kako redakcija gleda na ovakve kolumne, ima li koristi od njih?

    1. Kakve kolumne? Pa ovo je intervju. ‘Ruzenje’ Srbije! Pa sta ima tu da se ruzi kad je sve otislo do djavola. Osim naravno za one bliske Sistemu – od 90e do danas. Ako ste deo te grupe onda razumem potrebu da branite takvu Srbiju. Ako niste, onda vam trebaju nove naocare. Sa jakom dioptrijom. Vi sto branite ‘ruznu’ Srbiju sprecavate da se u njoj ista promeni.

      1. Vi ste, verovatno, jedan od „lepih i umilnih“ gradjana „ruzne“ Srbije? Mislim da je Srbija jedina „propala“drzava na planeti koja ima neverovatno vredno, obrazivano, umiveno i u svakom pogledu savrseno stanovnistvo?! Da li, ipak, nije problem u „ruznoj“ Srbiji nego u akrepima kakvi smo mi i onima koji, poput ove balegarke, prljaju ovu zemlju?

    1. U pravu si. Razočarava me Danas što nema polemičke tekstove, već samo ove ideološki prebojene. Nema tu pameti.

      1. Evo jedno polemicko pitanje. Znate li, ili bilo koja drzavna institucija, koliko je stanovnika Srbije poginulo u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Pet, deset, hiljadu, deset hiljada… Ili mozda vas odgovor ne interesuje.

        1. @Istoricar

          Da bi postojala nekakva agresija Srbije i Srba na BiH, trebala bi da je ta BiH u potpunosti bosnjacko-muslimanska, ali ona to nije. Srbi u BiH imaju u najmanju ruku ista prava na BiH bas kao i potoomci onih koji su presli na okupatorsku veru ili koji su postali vecina tek nakon sto je nad Srbima u BiH izvrsen genocid tokom II svestkog rata od strane Hrvata-ustasa i njihovih pomagaca muslimana. Tako da te price o agresiji Srba na BiH pricaj tamo gde vas ne poznaju. Nego, koliko je mudzahedina, stranih dzravljana ucestvovalo u agresiji na jedan od konstutivnih naroda u BiH i koliko od njih je kao nagradu dobilo drzavljanstvo BiH koje su im sredili Bosnjaci-muslimani i koliko njih je kasnije sa tim pasosima ucestvovalo u teroristickim napadima po svetu? Da li imas taj podatak?

          1. Manje je „Mudzahedina“ bilo od pravoslavne brace grka i rusa. Nego koliko srbijanaca ostavi svoj zivot u vrletima Bosne. Hoce li ijedna srbijanska majka dobiti penziju za poginulo dijete. Ili drzavi srbiji nije stalo do toga da se „brojevi“ znaju.

        2. Ne interesuje nas jer nije bilo „agresije“na BiH. Ne moze covek koji zivi u Bosni da napadne samog sebe.

    2. Nema potrebe, komšijski život sa bošnjacima je idealno rešenje. Nema rata, svi mirni, milina.

  4. Ne diraj Dejton!
    Očigledno funkcioniše Bosna i Dejton čim nema rata.
    Kako tako, a nigde nije idealno ni oko vas, i bez Dejtona, kao što vidite.

    1. Danas, tabloid samoproklamovane srBske elite…uglavno na platnom spisku Banskih dvora..jad i cemer

  5. Dzihicu , Dzihicu teoretski si u pravu . Koliko je dzamija izgradjeno samo u Sarajevu od kada su Srbi isterani iz grada? Zar stvarno mislis da je lako ziveti u dzamahitiji ? Pa Srbi i Hrvati se brane od pokrstavanja i niceg drugog jer muslimanska Bosna je dzmahirija u Evropi koju finansira Sauduska Arabija , zemlja gde ne postoje bogomolje drugih vera , jer su druge vere zabranjene. O cemu ti covece pricas i koga ti zamajavas?

  6. Jos vece razocaranje nego tekstovi poslije izbora u CG,pitam se ponekad da li stvarno novinari u Srbiji zaista blage veze nemaju o stvarnim desavanjima u Bosni, Crnoj Gori itd ili je u pitanju losa namjera ili…

  7. Jedan od mnogih Kišjuhasa/Olenika kloniran u razvojnoj laboratoriji pileće farme BND. Očigledna posledica korone, budzetski deficit, manjak para, pa su zbog štednje, i finalni proizvodi proizvedeni svi svi iz jedne jedine matične čelije, sa visokom verovatnoćom da je čelija poreklom od Dolly.

  8. „Dejtonska“ BiH može funkcionisati ako bi to želeo politički establišment bošnjaka i tzv „gradjanska opcija“ ali oni ne žele.

    To je to!

  9. Snezana ne poznaje Bosnu i zbog toga pravi pogresna pitanja. Ona ne shvata da Bosnjaci svim silama zele da ostvare model: jedan covjek, jedan glas. Ne polaze od toga da taj model nisu htjeli da prihvate u cjelovitoj Jugoslaviji. I konacno, zasto se Bosnjaci ne odreknu Alijine deklaracije.

  10. Cini mi se da ovako postavljene stvari i predstavljaju glavni problem naroda na Balkanu.

  11. Dva korisna citata autorki ovog intervjua. Možda nešto i nauči.
    – „Narodu na silu možeš oduzeti sve, ali mu na silu ništa ne možeš dati.“ Vuk Karadžić
    – „Što se grbo rodi, to vrijeme ne ispravi“
    Valtazar Bogišić

  12. Drugi clanak u kratkom periodu u kome se koriste iste fraze i kontrukcije, cuj „etnopolitikanstvo“, i u kome se spinuje da je vreme za „promene“ u BiH tj. stvaranje unitarne BiH, navodno „funkcionalne“ i „gradjanske“. Kao sto e i ocekivalo, nakon sto je ocenjeno da je sa „drzavom kosova“ zavrseno i da jos malo fali da se legalizuje, krece se sa spremanjem terena za sledeci projekat, a to je unitarna BiH. Paralelno idu i procesi zacementiranja „istine“ u Hrvatskoj o Srbima „agresorima“ i Hrvatima :braniocima“ koji su pocinili samo neke „slucajne zlocine“. Tacno se prepoznaje obrazac, „nezavisne novinarke“, „posteni Srbi“, NVO-i, nemacki fondovi, dzihici…

    1. Kakva je Srbija takva Bosna i Hercegovina. I josh sto je oruzjem oteto se mora vratiti, ljudima se mora obezbjediti povratak.

  13. Ali zasto stati samo na BiH, zasto se ne bi ujedinile Srbija i BiH na primer, svi bi bili gradjani, sve bi bilo funkcionalno, jeste da bi Srbi bili vecina ali to Dzihicu ne bi bio problem. Ili bi i on postao i te kako etno-politican cim njegovi ne bi bili vecina kao sto bi bili vecina u toj „gradjanskoj“ i „funkcionalnoj“ BiH i kada ne bi mogli da namecu svoje, nacionalisticke interese i da ih predstavaljaju kao „dobre za sve“?

  14. Pricate o bosni kao nefunkcionalnij drzavi. Sto se nije postiglo ratom se pokusava politicki. Kad se narod pita onda funkcionise a kad politicare pitate onda ne .jer imaju ideologiju koja polako umire. Da li stvarno neko misli da bi srpski narod bolje zivio pripajanjem rep.srpske i crne gore ili da vrati kosovo.treba pocistiti ispred svoje kuce prvo.

    1. Tom, uvijek su Srbi prvo gledali preko u komshijski atar, optuzivali da im je neko nesto duzan, umjesto da se okrenu sebi i radu. Zato su i zaostali u odnosu na druge zemlje balkana i evrope. I nikad ih nece stici. Najgore je sto drugima otezavaju i cine sve da ih prilagode sebi ili uniste.

      1. @Lakmus, Kalimero, Kiklop

        Upravo komentarises u tudjem, komsijskom ataru, ako nisi primetio. Danas su novine registrovane u Srbiji sa redakcijom u Beogradu, nije ti ovo Avaz. Sto se zaostalosti tice, kreni od svog pravopisa, stavova a onda mozes da uporedis plate, penzije, stopu nezaposlenosti, sta ko proizvodi, visinu stranih ulaganja… Srbija cak i ovakva kakva je, za vas je pojam.

  15. Kada se shvati da je na prostorima ex Yu ,pa i u Bosni, bio VERSKO građanski rat ,i da je danas vera gurnuta u prvi plan ,onda će se shvatiti da je neizvodljivo na različitoj verskoj osnovi praviti zajednički temelj , zajedništvo i demokratiju, .“Svaka ptica svome jatu leti“,a zbog lakše manipulacije masama , verska zatucanost se podstiče i podržava sa svih strana podjednako .Bez sekularizma demokratija ne postoji .U samoj Srbiji je proces desekularizacije već je pri kraju ,još samo da ga vrhovni manipulator ozvaniči novim ustavom.

    1. Valjda ce jednom se srbi iz „republike“ preseliti u maticu. Da se i to zavrshi. Ili ce matica priznati da sa njima veze nema.

  16. G. Vedran je mlad čovek. Za vreme rata u BIH se možda nije ni rodio, moguće je eventualno piškio u pelene. Nije sve počelo njegovim rođenjem. Sve to o čemu on priča je bilo u BIH u SFRJ, ali muslimani i hrvati to nisu hteli. Mogu to i da razumem, ali tu novu BIH, po njihovoj meri nisu hteli Srbi, sa istim pravom a kojim oni nisu hteli SFRJ. Tu je nastao problem i rat. Dejtonski sporazum je samo zamrznuo komfikt u BIH. Tu državu ne žele ni muslimani, ni Hrvati ni Srbi. Odnosno svi je žele samo za sebe. Kada bi se danas raspisao referendum sva tri naroda bi, pojedinačno, glasala za život bez ostala dva. BIH je veštačka tvorevina i trajaće koliko traje dominacija zapadnih sila u svetu, a „ničija nije gorela do zore“

  17. Dok je congradina I dzihica Dotle ce biti i dejtona vrlo prosto, tek kad takvi nestanu mozda se i nesto promeni za sada taj film nece da gledaju

    1. Vidjecemo Zorane, sada kad je Bajden doshao za kakav ce Dejton on biti. Mozda ce vam trebati nove naocale da bi progledali.

      1. Utripovali „Bosnjaci“ da je Bajden njihova zlatna ribica koja ce da im ispuni sve zelje i da Bajden nema pametnija psola nego da uredjuje BiH onako kako su to Bosnjaci izmastali… Komedija.

  18. Ineteresantna činjenica je da novinarka u BiH preponaje samo srpski nacionalizam, a ostali su kao fini, ili smatra da njihov nacionalizam nije štetan. Očito je i da novinarku boli silazak Mila Đukanovića sa vlasti u Crnoj Gori. Volim sto ovakvi mediji i novinari postoje i deluju u Srbiji, jer samim svojim postajanjem i delovanjem demantuju sami sebe kada govore o netoleranciji i nedemokratiji u Srbiji.

    1. Ova „novinarka“ i u vremenskoj prognozi ili receptu za kifle, pronalazi „velikosrbsku agresiju, ratno zlocinacko-huskacku politiku“_ i ostalo bla, bla, bla. Samo ignorisati.

  19. U komentarima koje pise Dzihicev sunarodnik se iscitava kako bi oni uredili BiH da mogu. Ove price o „funkcionalnosti“ i „etnopolitikantsvu“ su samo to, price, suplje i providne.

  20. Bosnjak koji iz Beca spinuje staro, austro-ugarsko „resenje“ za BiH, koje podrazumeva unitarnu drzavu, „svi smo bosanci“ i tome slicno. Mnogo dosadno.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. i 22. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.