Veličković (SSP): Jagodinski sjaj i beda, igara i hleba 1Foto: GrO SSP Jagodina

 

Lako će samo ime Jagodine i asocijacija koja se na nju, jedina nažalost, povezuje, a to je ime Dragana Markovića Palme da zavede ljude koji ne žive u našem gradu, da pomisle kako je nama Jagodincima lako i lepo živeti u ovakvom okruženju, kaže za Danas Slađana Veličković, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Jagodini.

Pak, po njenim rečima istina se lako otkrije, ako nepažljivi turista zaluta u grad i kojim slučajem završi u poplavljenom naselju Strelište ili na Budžinom brdu koje je veći deo ovog leta bez vode ili u ulicama koje su pune rupa nedaleko od centra grada.

– Sjaj koji Jagodina ima, kažu da ga ima, mada mi građani nismo ubeđeni u to, stečena je izgradnjom akva parka, muzeja voštanih figura i zoo vrta u vreme kohabitacije stranke Jedinstvene Srbije sa Demokratskom strankom početkom dvehiljaditih, podseća ona.

U to vreme je dovedeno par investitora, otvoreno par fabrika i vršena najveća ulaganja u ovaj grad.

– Posle ovog perioda nastaje lagana degradacija zbog nedostatka ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu i nastanak prekomerne izgradnje stambenih zgrada koja nije praćena adekvatnim proširenjem i održavanjem vodovodne i kanalizacione mreže, zbog kojih je grad u letnjim mesecima u problemu zbog snabdevanja ispravnom pijaćom vodom, navodi Slađana Veličković.

Sve ovo navedeno, ističe on, ne predstavlja smetnju lokalnoj vlasti da za potrebe akva parka u Jagodini odluči da raspiše tender za nabavku novog tobogana u vrednosti od neverovatnih 37.158.855,00 dinara.

– Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo turizma i omladine a pravda se potrebom ,,proširenja sadržaja Akva parka u Jagodini”. S druge strane, u budžetu je za tekuću godinu predviđeno, pod stavkom istražni radovi za izgradnju bunara za pijaću vodu na teritoriji grada, iznos od 3.690.000 dinara i projektovanje i izgradnja tri nova bunara na izvorištu ,u iznosu od 15.270.000 dinara. Građani nisu obavešteni, iako vlada veliko interesovanje ,dokle se stiglo sa ovim istražnim radovima i dokle se stiglo sa realizacijom ovih kapitalnih investicija, nabraja ona.

Logično je, kako ona smatra, da se nameće pitanje ,pošto obaveštenja od lokalne vlasti nismo dobili,da li je moguće i normalno, da se ovoliki novac troši na tobogan ako građani Jagodine u letnjim mesecima ,po najvećim vrućinama, ostaju bez vode, oni malo ,,srećniji” sa slabim pritiskom vode, dok se radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže i izgradnji novih bunara ne izvode?

– Da li je moguće, da se skoro svakog vikenda u izletištu Potok organizuju ,,velike narodne igranke” a da s druge strane, Centar za socijalni rad u Jagodini raspisuje tender za nabavku paketa hrane za socijalno ugrožena lica na teritoriji grada Jagodine u iznosu od od 8.000.000 dinara?, pita se naša sagovornica.

Dakle, s jedne strane imamo ulaganja u turizam, u sjaj, muziku i raskoš, putovanja u inostranstvo, veselje i sve ono čega zbog čega se običnom građaninu, slučajno ili namerno zalutalom u Jagodinu daje slika idealnog grada za život i rad, zaključuje Slađana Veličković.

S druge strane, po njoj, Jagodinci imaju gomilu komunalnih i infrastrukturnih problema koji se guraju pod tepih i veliki broj socijalno ugroženih porodica kojima je čak i nabavka osnovnih životnih namirnica postala nerešiv problem.

– Za javnost idealna slika grada, za građane koji u ovom gradu žive, slika daleko od idealne. Za jedan deo populacije, nikad dovoljno muzike i igara a za druge, nedovoljno hleba i pijaće vode. Do sledećih fer i demokratskih izbora, kada će svako moći da izabere svoje prioritete, poručuje za kraj Slađana Veličković, ispred GrO SSP Jagodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari