Velja Ilić: Miloševiću je trebalo suditi u Srbiji

Jedan od vođa Petooktobarskog prevrata o svom političkom protivniku

Ostavite komentar


  1. Slažem se sa Ilićem, sa tim što bih optužnicu proširila za još jednu tačku: bio je gluv i slep da vidi u šta se upetljava, šta nam se sprema, jednom rečju bio je glup.
    Zamislite šta bi bilo da je kada je počelo dešavanje naroda u Hrvatskoj, otišao u Hrvatski sabor i rekao: “Hrvat, braćo najdraža, ako mislite da ne možemo više zajedno, onda neka vam je sa srećom. Podržavamo vaš put ka nezavisnosti sa željom da, ako već ne možemo da budemo braća, budemo najbolji prijatelji.“
    A onda da je zavrnuo Albancima ……testikujt.

    1. Ви тврдите да би за Србе било боље да је председник Милошевић добровољно одмах преузео улогу генерала Недића и мирно гледао уништавање Срба свугде ван уже (преткумановске) Србије, уз евентуално прихватање оних који успеју живи да се докопају њених граница. Додуше, Милан Недић је то учинио тек после војног пораза и капитулације Краљевине Југославије а ви сматрате да је Милошевић требало да потпише капитулацију одмах, после првих претњи изречених у Загребу и Приштини.

      1. Niste baš najbolje razumeli, ali ok, već smo apsolvirali da se glupost širi Srbijom brže od ambrozije.
        Da je Milošević uradio kako je zdrav razum nalagao, ne bi bilo rata i onolikog stradanja (na obe strane), ne bi bilo toliko izbeglica u Srbiji, i verovatno bi bio izbegnut rat u Bosni.
        Iz današnje perspektive gledano, vi mislite da je Milošević ostvario maksimalno dobro rešenje?

        1. To za glupost ste u pravu, samo čudno da sebe ne vidite u toj priči. Milošević je bio američki čovek i sve što je radio radio je po njihovoj direktivi. Rat u Hrvatskoj bi bio u svakom slučaju jer je to bio jedini način da se Hrvatima zauvek izbije iz glave bilo kakva mogućnost povezivanja sa Srbima i Srbijom. Srbima su to pokušali utuviti u glavu dva puta, ali bezuspešno. No, Srbi su se ovaj put pokazali žilavi i Hrvati su bili pred porazom. Zato je Zapad na brzinu prebacio rat u BiH kako bi zaposlio Srbe a rasteretio Hrvate. Rat se nije mogao izbeći jer ga gospodari nisu hteli izbeći, ništa tu od Miloševića nije zavisilo. Rezultat se vididanas, Hrvatska u EU, BiH još u ratu, istina verbalnom, a Srbija u problemima i pod pritiscima.

      2. Slobodan Milošević je ratni zločinac i kraj.Ja sam još 1989 govorio da će završiti u zatvoru.Niko njemu pretio nije.Tkzv žuta greda,autonomaši,uhapsićemo Vlasija nije posledica pretnji Zagreba,Ljubljane,Prištine.Bojkit slovenije jer kupuje jeftino „srpsko“ voće,upad u monetarni sistem SFRJ,izdvajanje republičkog MUPa iz saveznog MUPa,ubistvo bivšeg predsednika Stambolića,stravično uništavanje Vukovara,streljanja bolesnika .Ja da sam bio u NATO već bi 92 zahtevao bombardovanje Srbije i to žestoko jer ljuti lek ide na ljutu ranu.Međutim tadbje bio prvi napad na Sadama (kroz nrkolko godina i drugi i konačni).SFRJ je mogla biti sačuvana kao konfederacija.SAD,Nemačka,Britanija,Švajcarska su konfederacije i naj bogatije države gde se vlast svela što bliže narodu.Predviđam da će Srbija nestati i to vrlo skoro zadužena,priglupa,mrzitelja svakoga,obožavanja lažnih bođa,svetaca ni ne miže drugačije.Lre su svi bili krivi Srbiji,sad su Srbi krivi Srbiji.

        1. U pravu su oni što tvrde da je mišljenje kao … hm, donji dio leđa – svako ga ima (pa makar bilo k’o plivadon). Po čemu je to Milošević ratni zločinac, pogotovo u odnosu npr. na Tuđmana ili Izetbegovića ili bilo kojeg američkog predsednika posle WWII? Vukovar je razarala JNA nad kojom Milošević nije imao kontrolu već Titovi komunistički generali. Nasuprot tome, Tuđman je glavnokomandujući u zločinima nad Srbima: ubistva Srba u Sisku, pokolj u Gospiću, ubistva u Pakračkoj Poljani, ubistvo porodice Zec, pokolj u Paulin Dvoru, pokolj u Golubiću, pokolj u Mokrom Polju, pokolj u Komiću, pokolj u Gruborima, pokolj u Gruborima, pokolj u Varivodama… Naveo sam samo one koje su Hrvati priznali, mada niko za njih nije odgovarao, a šta je s onima koje ne priznaju poput ubistava Srba u Vukovaru ili progona četvrt miliona Srba iz Hrvatske!? Jugoslavija nije mogla, a ni trebala, opstati u bilo kom obliku jer to nije želeo Zapad. Kamo puste sreće da nikad nije ni nastala. Sve su to tvoje naivne tlapnje. I ne, neće Srbija nestati, džaba se nadaš, a priglupi su samo tvoji šovinistički mrziteljski komentari.

  2. Ma kakvo sudjenje i trosenje para.Trebalo je to odmah po kratkom postupku kao sto su Rumuni resili problem i da su Milosevica i celu Vladu eliminisali danas bi Srbija bila prosperitetna,demokratska zemlja.

  3. Samo vi nemojte da zatvarate granice.
    A sto se mene tice, mozete da ga pravite i od gov…

  4. Od prvog dana,za koji su se sve druge strane godinama unapred spremale i organizovale a za srbe bio faktor iznenadjenja, uljuskani u svoju auru da im se nista lose ne moze desiti, jer jeli Boga ti drzava misli, veliki znak pitanja
    Milosevic je trebao da pusti niz vodu sve srbe van Srbije, pa kom obojci kom opanci ali ne lezi Vraze srbi docerani posle WW2 kako bi reagovali kao glasacko telo i srpska opozicija kao prodana dusa oduvek ma ko je cinio, uradice sve kontra i suprotno nacionalnim interesima sve zarad licnih interesa.
    Sloba kako je reagovao, reagovao je.
    A da nije ni prstom mrdnuo u korist svih prekodrinskih srba bio bi prokazen kao izdajica roda svoga veci od Vuka Brankovica.
    Srbija je radi srpstva ulozila sve sto je imala a izgubila sve.
    A sto se tice isporuke Milosevica Hagu na Vidovdan,nisam nesto pobozan priznajem, ali kako sejes tako i zanjes, videli smo kako je postoktobarski premijer skonacao svoj zivot.
    Sto kaze srpska narodna poslovica -Krivo sedi ali pravo besedi.

    1. Pa ko je izdao Srbe.Prvo ih je digao na oruzje pa ih prodao,a posle smo porazili Nato.

  5. Da je Milošević saradjivao sa Amerikom, mogao je na hrvatsku „Oluju“ da odgovori srpskom „Olujom“: Albance u Albaniju, Srbe iz Hrvatske na Kosovo?

    1. Cak i da je tako, da li je ispravno i moralno proterivati ili raseljavati bilo koga? Osim toga, da je Milosevic bio pametniji i saradjivao sa kim je trebalo, hrvatska „Oluja“ se ne bi ni desila. Vas komentar je u stilu „kako mali Perica zamislja svet“.

  6. Sto je najgore posle svega Sloba ispade veci gospodin od svih vas lopova koji ste dosli posle njega.

  7. Da ali ste se Vi dogovarali sa Olbrajt da ga uništite pa čak i pokušavate sa se operete na kraju svog životnog veka i penzijom od preko 100000.Miloševićeve najveća greška što je takvima dopustio bilo kakvu vlast i angažman. Ako mislite da će se vaš Srbi po lepom i dobrom sećati u to se varate. A Sloba nek počiva u miru. BAR NIJE IZDAO OTADŽBINU.

Ostavite komentar


Politika

"Kad dobiješ posao lobiste ’Rio Tinta‘, ideš tamo gde te firma šalje": Nakon Vučićeve izjave da će kancelariju predsednika Srbije premestiti u zapadnu Srbiju 10

„Kad dobiješ posao lobiste ’Rio Tinta‘, ideš tamo gde te firma šalje“: Nakon Vučićeve izjave da će kancelariju predsednika Srbije premestiti u zapadnu Srbiju

Jačanje lične vlasti Aleksandra Vučića na račun vladavine prava iza sebe ostavlja institucionalni pepeo, što je, takođe, zagađenje sredine u kojoj živimo, jedan je od komentara sagovornika Danasa na njegovu najavu da će kancelariju predsednika Srbije premestiti u zapadnu Srbiju, kako bi direktno razgovarao sa narodom o rudarenju litijuma.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.