Veljanovski: Javni servisi ignorišu drugačije mišljenje 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Na poziv predsednice Skupštine Srbije, a u okviru dijaloga o poboljšanju izbornih uslova, poslaničke grupe razgovarale su sa predstavnicima rukovodstava javnih servisa RTS i RTV. Generalni direktor RTV-a Goran Karadžić za N1 kaže da na sastanku nisu čuli ništa novo iz plejade zamerki, koje su stalno prisutne kada je o javnim servisima reč.

Tema razgovora koji je trajao duže od dva sata, bila je izveštavanje javnih servisa tokom izborne kampanje. Predstavnici opozicije tražili su da budu predstavljeni u informativnim programima proporcionalno snazi njihovih poslaničkih grupa u parlamentu, dok je RTS negirao da o aktivnostima političkih aktera izveštava neprofesionalno i neobjektivno, prenosi N1.

Univerzitetski profesor Rade Veljanovski kaže da je zahtev za proporcionalnom zastupljenošću potpuno laički predlog i predlog bez ikakve veze sa stvarnošću. Sa druge strane generalni direktor RTV Goran Karadžić kaže da su na samom kraju sastanka neki od učesnika i iz vlasti i iz opozicije postavili pitanje smisla tog sastanka.

„Mislim da je svaki razgovor dobar i da ima smisao, ali mislim da je sa stanovišta opozicije ovaj sastanak bio nepripremljen. Nismo tamo čuli ništa novo iz plejade zamerki, koje su stalno prisutne kada je o javnim servisima reč“, kaže Karadžić.

Ipak, kako kaže, zaključak sastanka je da u narednoj sesiji budu prisutni nacionalni emiteri.

„Bilo je izuzetno zastupljeno mišljenje da bi i sa medijima United Group trebalo održati sastanak, tako da pretpostavljam da će se dogoditi još dva sastanka“, kaže Karadžić.

On navodi i da RTV ima dve političke emisije: Pravi ugao i Politbiro.

„U emisiji Pravi ugao vlast je bila prisutna 9,9 odsto, opozicija 19,9, a nestranačke ličnosti čak 58,4. U emisiji Politbiro, koja se emitovala 60 puta – 37 puta je gostovala opozicija, 16 vlast, a nestraničke ličnosti 7 puta“, kaže Karadžić.

Prema rečima profesora Veljanovskog, tačno je da RTV ima dve navedene emisije koje daju izvestan prostor predstavnicima opozicije, ali da prema njegovom mišljenju to nije dovoljno.

„Predsednika Vučića imate mnogo više na svim televizijama. Evo danas je na RTS-u. Postavlja se pitanje ko to odlučuje. Ja tvrdim da njegova služba jednostavno obavesti RTS, i RTS-u ne pada na pamet da razmišlja, misle da je to njihova obaveza. Naši javni servisi, pogotovo republički zaista ignorišu drugačije mišljenje. Javni servis treba da bude polje premanentne javne debate o najvažnijim društvenim pitanjima, da se tu sučeljavaju mišljenja“, navodi Veljanovski.

Sagovornici N1 suprotnog su stava i kada je u pitanju značaj televizije. Karadžić smatra da je u eri društvenih mreža, značaj televizije precenjen, dok sa druge strane profesor Veljanovski kaže da televizija nije precenejena i da je i dalje najjači i najuticajniji medij.

„Da nije tako ne bismo imali ovoliko televizija. U Srbiji, po mom sudu, imamo više televizija i ukupno više medija nego što ovoj zemlji treba po broju stanovnika“, kaže Veljanovski.

Na pitanje šta će RTV uraditi nakon ovog sastanka, Karadžić ističe da će RTV ove godine imati situaciju da će rok za predaju lista biti 19. maj, a da izborna ćutnja počinje 12 dana iza toga, te da će biti nemoguće smestiti 45 opština u 12 dana.

Sa druge strane, Veljanovski kaže da ne bi bilo problema u kratkom roku pred izbore, kada bi se javni servisi otvorili prema političkim akterima cele godine.

„Ako vi ne iskoristite tu priliku da obavestite građane o različitim političkim opcijama u toku godine, onda naravno da imate problem ako mislite da to može u predizbornoj kampanji. Naši javni servisi moraju da uvaže da se naša politička scena nije stabilizovala i da postoji mnogo partija i da to prenesu javnosti“, ističe Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari