"Kfor može uhapsiti Kurtija u tren oka, ali je pitanje da li hoće": Stefan Veljković o akciji KP na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon brojnih jednostranih poteza kosovskih vlasti u pogledu srpski institucija na severu Kosova, sinoć je usledila akcija kosovske policije u kojoj su zatvorene srpske institucije u četiri opštine sa srpskom većinom. Potpredsednik Srpske demokratije, Stefan Veljković, kaže za Danas da će ovo dodatno otežati život Srbima na Kosovu koji će sada za još veći broj administrativnih usluga morati da odlaze u unutrašnjost Srbije, uprkos činjenici da međunarodna zajednica može sve to da spreči.

Sinoć je u četiri opštine na severu Kosova sprovedena akcija Kosovske policije koja je zatvorila privremene organe u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Pored toga, policija je ušla i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, i zgradu u kojoj se nalaze prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je da se akcija odvija u sve četiri opšine na severu, u koje su, kako je rekao, smeštene paralelne institucije.

On je naglasio i to da u te institucije ne spadaju zdravstvene i obrazovne ustanove.

Nakon ovoga, Kfor je pojačao svoje prisustvo na mostu na Ibru, gde su dovežena oklopna vozila i formirani kordoni, ali konkretnijih mera međunarodne zajenice, pored osuda od strane Kvinte, EU i SAD nije bilo.

Prilikom ulaza u srpske institucije, Kosovska policija je zaplenila računare i dokumenta, a podelila je i video u kojem se može videti kako je ta akcija izgledala.

Obraćajući se iz Praga, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je rekao da je dobro što je ovog puta Kurti ostao bez podrške i što su njegove poteze osudili i EU i SAD.

Kako je rekao, građani koji su bili zaposleni u zatvorenim institucijama nastaviće da primaju plate, a Srbija će se zalagati za „mir i opstanak srpskog naroda“.

Potpredsednik Srpske demokratije, Stefan Veljković za Danas kaže da će ovo zatvaranje ipak imati velike posledice po Srbe sa severa Kosova.

“Građani gube institucije koje su im pružale socijalnu zaštitu, majke gube institucije da podižu i dostavljaju dokumenta za roditeljski i dečji dodatak”, kaže Veljković, te dodaje da će “urušavanjem socijalnog stanja na terenu” građani, i za najsitniji administrativni posao biti primorani da odlaze u Rašku ili Kuršumliju ili Niš, što, tvrdi Veljković, posebno teško pada penzionerima, trudnicama, socijalno nezbrinutima i roditeljima sa decom ometenom u razvoju.

Kako navodi naš sagovornik, tačan broj zaposlenih u tim institucijama se ne zna, ali “je sigurno u pitanju oko hiljadu radnika”.

Na pitanje, može li se očekivati da vlasti u Prištini nastave sa jednostranim odlukama u pogledu gašenja srpskih institucija, Veljković kaže da u ovom trenutku niko ne zna hoće li dirati školstvo i zdravstvo, te da građanima jedino ostaje da se nadaju da do toga neće doći.

Jedini najavljivani potez Prištine koji se do sada nije obistinio je otvaranje mosta na Ibru, na kojem su raspoređene jedinice Kfora, pa se postavlja pitanje, da li međunarodna zajednica, i konkretno Kfor, mogu na bilo koji način uticati na kosovsku vladu i odvratiti ih od daljih jednostranih postupaka.

Veljković zaključuje da to mogu uraditi i dodaje da “Kfor može u tren oka uhapsiti Kurtija” i tako okončati agoniju u kojoj se nalaze Srbi.

“Ali izgleda da to još ne žele da učine. Međunarodna zajednica može da zaustavi ovakve poteze Prištine, ali pitanje je da li hoće”, zaključuje sagovornik Danasa.

Kako prenosi Kosovo online, na zahtev Srpske liste održan je sastanak između predstavnika te stranke i predstavnika Kvinte i EU, a kasnije dansa očekuje se i sastanak sa predstavnicima Unmika i Kfora.

Podsetimo, kosovske vlasti su u poslednjih godinu dana zabranile uvoz srpske robe, upotrebu dinara, a zatim zatvorile sve ispostave Poštanske štedionice i „Pošte Srbije“, nakon čega je otvorena „Pošta Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari