Verbalni sukobi dobri za državni vrh 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Ovakva vrsta verbalnog sukoba odgovara državnom vrhu i u Beogradu i u Zagrebu, jer se njime sa radara javnosti sklanjaju sve one teme koje su zaista značajne za građane dveju zemalja…

… ocenjuje politički analitičar Bojan Klačar, komentarišući najavu predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija na meru zabrane ulaska u Hrvatsku izrečenu ministru odbrane Aleksandru Vulinu odgovoriti recipročno.

On smatra da su Vulinove izjave o Hrvatskoj bespotrebno emotivno obojene te da sve ono dobro što se postigne, one u trenutku ponište i dodaje da se većina drugih državnih funkcionera trudi da u javnim nastupima budu umereni i pristojni. Klačar ukazuje da ministar Vulin već godinama unazad po raznim osnovama najoštrije kritikuje hrvatsku vladu, te da su se oni zbog toga odlučili da mu odgovore merom zabrane ulaska.

– Mislim da nijedna strana u ovom sukobu nije do kraja u pravu. Nisam siguran ni da je radikalna mera hrvatske vlade dobra poruka, jer će svakako ponovo uneti tenziju između dve države, a otvorena pitanja ponovo neće biti rešena. Pogoršanje odnosa između Hrvatske i Srbije uvek dobro dođe onima koji su dali obećanja koja ne mogu da ispune – ističe Klačar.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića nije sporna izjava ministra Vulina već, kako ocenjuje, hrvatski odnos prema ustaštvu. Upitan da li je ministar odbrane prekršio moratorijum na zapaljive izjave koji traje sto dana, a koji je stavio predsednik Vučić prilikom februarske posete Hrvatskoj, on odgovara da nije, jer je „reč o provokaciji na koju naša zemlja nije mogla da ostane ravnodušna“.

Na pitanje da li smatra da je, zbog pozicije ministra odbrane, Vulinova izjava ipak previše emotivno obojena i neodmerena, Anđelković odgovara da je predsednik Pokreta socijalista poreklom iz bosanskih krajeva koji su bili izloženu ustaškom genocidu, te da bi potomci nemačkih Jevreja isto reagovali kada bi neko promovisao nacizam.

Odluka hrvatskih vlasti da zabrani ulazak ministru odbrane Aleksandru Vulinu bila je ishitrena i nervozna i Srbija će na nju reagovati recipročnim merama, o kojima će odluku doneti Vlada na sednici u četvrtak, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi FoNet.

– Srbija uvek donosi recipročne mere, pretpostavljam da će ih doneti i sada, rekao je Vučić novinarima posle prijema koji je priredio povodom Dana Vojske, ali nije mogao da precizira kakve će te mere biti jer, kako je objasnio, to je pitanje za premijerku Anu Brnabić.

On nije želeo da komentariše čitav slučaj sa zabranom ulaska ministru Vulinu u Hrvatsku, uz obrazloženje da poštuje svoju odluku iz februara da se svi iz državnog rukovodstva uzdrže od teških reči i izjava na račun Hrvatske. Podsetimo, komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu predvodio je hrvatski premijer Andrej Plenković, a nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja. Mediji su preneli da je u blizini lokacije razvijena zastava sa ustaškim pokličom „Za dom spremni“. Vulinu je uskraćen boravak u Hrvatskoj, nakon što je prethodno lider radikala Vojislav Šešelj objavio da je izgazio hrvatsku zastavu na ulazu u Skupštinu Srbije.

Brnabić: Nije dobro što mi Plenković nije odgovorio

„Evropske vrednosti nisu uskraćivanje putovanja i poseta bilo kome i mislim da je dijalog osnovna evropska vrednost, tako da ono što ćemo mi nastaviti da radimo je da ćemo se iskreno truditi da poboljšamo komunikaciju sa Hrvatskom kao što smo poboljšali sa svim ostalim našim susedima“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, u parlamentu gde je prisustvovala panelu o evropskim integracijama. Ona je napomenula da joj je žao što se ministru odbrane Aleksandru Vulinu uskraćuje mogućnost da poseti Hrvatsku, ali da je Srbija zbog stabilnosti regiona i dalje otvorena za dijalog.

Premijerka Srbije smatra i da nije dobro što hrvatski premijer Andrej Plenković nije uzvratio njen poziv, pa to govori da ne postoji spremnost za dijalog na nivou predsednika vlada, što je „nesrećna okolnost“.“Bez komunikacije Srbije i Hrvatske ne može biti regionalne stabilnosti“, istakla premijerka Srbije .

M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari