"Verujem da mu je ponudio i karte za metro i vožnju letećim taksijem": Sagovornici Danasa o susretu Vučića sa Ilonom Maskom, za kog tvrdi da zna sve o Srbiji 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC/ EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Na marginama redovnog jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je priliku da se sastane s brojnim svetskim liderima i poslovnim magnatima, među kojima se, prema rečima predsednika, našao i Ilon Mask. Vučić je istakao da je Mask odlično upoznat sa Srbijom, što je privuklo pažnju i izazvalo reakcije u domaćoj javnosti.

– Bio sam i na dodeljivanju nagrade koju deli Atlantski savet, tu sam razgovarao sa Ilonom Maskom, on je čovek znao o Srbiji sve, razgovarao sam i sa čovekom iz Amazona, proširiće svoje akcije na Srbiju, razgovaraću i sa Džaredom Koenom, to nije Džared Kušner, posle imamo ručak sa sinom Bernarda Arnoa, najbogatijeg čoveka na svetu, zatim sa predstavnicima najmoćnijih kompanija i tu će biti najmoćni brodovlasnici i krem krema svetskog društva, katarski i saudijski ministri, ne znam što su mene pozvali, valjda je zanimljivo kad nisu svi istomišljenici… – izjavio je predsednik za srpske medije u Njujorku.

Dok se susreti na ovako visokom nivou nesumnjivo koriste kao prilika za jačanje diplomatskih i ekonomskih veza, ostaje pitanje koliko su oni zaista efikasni, a u kojoj meri služe kao politički PR potezi.

Zoran Kesić, voditelj i satiričar, kaže za Danas da je nemoguće da Mask zna sve o Srbiji, budući da ni oni koji u njoj žive o njoj ne znaju toliko.

"Verujem da mu je ponudio i karte za metro i vožnju letećim taksijem": Sagovornici Danasa o susretu Vučića sa Ilonom Maskom, za kog tvrdi da zna sve o Srbiji 2
Foto FoNet Milica Vučković

– Budalaština. Pa svi znamo da je čovek patološki lažov. Nema šanse da zna sve o Srbiji. O Ilonu Masku govorim. Pa mi koji živimo u Srbiji ne znamo sve o Srbiji, ali i ono što znamo više je nego dovoljno da Vučić ode na razgovor. Informativni razgovor. Što će se, verujem, i desiti kada sve Mask(e) padnu – poručuje naš sagovornik.

Srđan Milivojević, narodni poslanik Demokratske stranke, poručuje da je uverenja da je siguran i o kojim su tačno temama razgovarali Vučić i Mask, ističući svoj skepticizam po pitanju ovog navodnog susreta.

"Verujem da mu je ponudio i karte za metro i vožnju letećim taksijem": Sagovornici Danasa o susretu Vučića sa Ilonom Maskom, za kog tvrdi da zna sve o Srbiji 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

– Siguran sam da je Aleksandar Vučić, vođa Rio Tinto koalicije, Ilonu Masku ponudio karte za metro, vožnju letećim taksijem, krstarenje kanalom Beograd – Stalać – Solun, posetu delfinarijumu, saradnju sa fabrikom čipova koja obeležava jubilarnih 10 godina rada – kaže naš sagovornik.

Milivojević dodaje da je takođe uveren da je, budući da zna sve o Srbiji, i sam Mask upućen u trenutna dešavanja u Srbiji i da je verovatno iskoristio ovu priliku da upita predsednika Vučića zašto štrajkuju prosvetni radnici u Srbiji.

– Takođe verujem da je Ilon Mask koji sve zna o Srbiji pitao vođu Rio Tinto koalicije zašto štrajkuju prosvetni radnici u Srbiji i kako nema para za njih a ima za armiju botova koji su non-stop na platformi X, u vlasništvu gospodina Maska – zaklučuje naš sagovornik.

S druge strane, Dimitrije Milić, programski direktor organizacije „Novi treći put“, poručuje da kroz svoje poslovne interese, Ilon Mask verovatno zna dosta o Srbiji.

Dimitrije Milić
foto FoNet Velimir Ilic

– Tesla, njegova kompanija, najveći je proizvođač električnih vozila na Zapadu, pa je sigurno čuo za Srbiju zbog naših rezervi litijuma. Pored toga, Tesla ima giga fabriku u Nemačkoj, što ga nesumnjivo povezuje s evropskim tržištem i sirovinama potrebnim za proizvodnju – kaće naš sagovornik.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, poručuje da je Maskovo poznavanje Srbije samo potvrda o srpskom poreklu američkog milijardera.

"Verujem da mu je ponudio i karte za metro i vožnju letećim taksijem": Sagovornici Danasa o susretu Vučića sa Ilonom Maskom, za kog tvrdi da zna sve o Srbiji 4
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

– Čule su se glasine da je Elon Mask Srbin iz Republike Srpske i da je zato za brend svojih automobila izabrao ime srpskog naučnika. Evo, sada smo dobili i potvrdu – kaže.

Podsećamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno boravi u poseti Njujorku povodom održavanja Generalne debate 79. saziva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije imao je priliku da se obrati ispred Generalne skupštine UN već prvog dana debate u utorak, 24. septembra, kao i dva dana ranije u okviru Samitu o budućnosti, 22. septembra.

Generalna debata traje do subote, 28. septembra a završava se u ponedeljak, 30. septembra, a u njoj mogu da učestvuju 193 zemlje članice, kao i Sveta stolica, Palestina i EU kao posmatrači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari