Veselinović: Neustavno obustavljanje rada Anketnog odbora Skupštine Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Predsednik opozicionog Pokreta za preokret, republički poslanik Janko Veselinović ocenio je danas kao „neustavno“ obustavljanje rada Anketnog odbora Skupštine Srbije koji je trebalo da ispita okolnosti koje su dovele do tragedija u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i masakra u selima kod Mladenovca.

Veselinović je agenciji Beta rekao da to predstavlja „grubo kršenje“ Ustava Srbije i „direktnu suspenziju parlamentarne demokratije“.

„Niko ne može da ukida odluke koje su donete u predviđenoj proceduri u Skupštini Srbije, mimo propisane procedure. Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je takođe odgovoran za takvo postupanje i politički, ali i krivično. Anketni odbor može biti ukinut samo odlukom skupštinske većine posle sprovedene rasprave, kao i kada je doneta odluka o njegovom formiranju“, kazao je Veselinović.

Upitao je da li je odluka o prestanku rada Anketnog odbora pokušaj režima da „pobegne od odgovornosti“ za uslove koji su doveli do dve velike tragedije.

„Ali, ako predsednik Skupštine Srbije, kao prvi među jednakima, može jednim najobičnijim saopštenjem da poništi odluku o formiranju Anketnog odbora za koju su glasala 193 narodna poslanika, to nije ništa drugo nego diktatura ili uvod u diktaturu“, ocenio je Veselinović.

Dodao je da sve to govori uz sve poštovanje stava roditelja nastradale dece u osnovnoj školi „Vladimir Ribnikar“.

„Tražim da se nezakonita odluka o prestanku rada Anketnog odbora hitno stavi van snage i da se o zahtevu roditelja nastradale dece u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, kao inicijativi, odlučuje u zakonom predviđenoj proceduri“, rekao je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari