Istražni sudija Višeg suda u Kraljevu pokrenuo je istragu protiv Zvonka Veselinović (31), kontroverznog biznismena iz Kosovske Mitrovice, i odredio pritvor do 30 dana. I protiv njegovog brata Žarka Veselinovića (26) posle salušanja u Specijalnom sudu u Beogradu takođe je pokrenuta istraga i određen pritvor od 30 dana.


Kako je Danasu izjavio Goran Petronijević, advokat Zvonka Veselinovića, njegovom klijentu je određen pritvor „zbog fotografije sa Fejsbuka, snimljene još 2008. u lovu na planini iznad Leposavića, a na kojoj je snimljen Zvonko s prijateljima na snoubordovima, dok se igraju plastičnim pištoljem“. Istraga je pokrenuta, kaže Petronijević, zbog „nedozvoljenog držanja oružja, a ne zbog šverca ili neke slične kriminalne aktivnosti“.

„Zvonko se nije branio ćutanjem, već je objasnio sudiji šta se desilo“, rekao nam je Petronijević.

Žarko Veselinović, koji je juče iz policijskog pritvora u Kraljevu prebačen u Beograd, sumnjiči se za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja sudije iz Raške Srećka T. (55), sa saradnicima uhapšenog 12. decembra. Sudija je uhapšen sa magacionerom i dvojicom privrednika iz Novog Pazara. Oni se sumnjiče da su nezakonito prodavali i otuđivali iz sudskih depoa robu, kao što su cigarete, bezalkoholna pića, vozila i tekstil.

Šefica poslanika DS Nada Kolundžija, komentarišući stavove SNS, SRS i DSS da hapšenje Veselinovića ima političku pozadinu i da je u vezi sa nedobijanjem statusa kandidata za EU, izjavila da „nije prvi put da pojedine političke partije brane osumnjičene za kriminal pokušavajući da ih pretvore u nacionalne heroje“.

„Verujem da se radi o uobičajenoj proceduri i da je Veselinović priveden na osnovu dokaza kako bi se utvrdilo da li je kršio zakone ove zemlje. Više od toga ne postoji… Onog trenutka kad su državni organi imali dovoljno dokaza, materijala da naprave sledeći korak – da su ga i napravili. Ne bih od toga pravila širu priču i ne bih je vezivala za kandidaturu… Uvek smo razdvajali ono što je bio stav građana u Kosovskoj Mitrovici od pojava koje su se dešavale u pozadini tih događaja“, rekla je Kolundžija novinarima.

Hapšenje braće Veselinović, „javno optuženih za napad na Kfor i nasilnu odbranu barikada, nije demoralisalo njihove sunarodnike i saradnike, pa su putevi na severu Kosova i dalje blokirani“, konstatovala je juče prištinska Koha ditore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari