Veselji: Vojska Kosova za nekoliko dana 1Skupština Kosova Foto: Fonet

Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da će Kosovo dobiti oružane snage jednoglasnom odlukom poslanika u roku od nekoliko dana, prenosi Radio televizija Kosova (RTK).

Zakon će doći u skupštinu vrlo brzo i mi ćemo jednoglasno usvojiti transformaciju Bezbednosnih snaga u oružane, rekao je on tokom susreta sa studentima Akademije za javnu bezbednost Kosova.

Veselji je istakao da partneri Kosova u međunarodnoj zajednici žele konsenzus oko formiranja vojske, dodajući da će se menjati ustav, ako ne bude mogao da se postigne dogovor.

Transformacija Bezbednosnih snaga Kosova će biti zasnovana na zakonu i one će postati vojska kakvu „mi kao nezavisna i suverena zemlja zaslužujemo“, rekao je Veselji.

Međutim, kako piše Koha Ditore Incijativa predsednika Kosova Hašima Tačija za formiranje vojske promenom zakona, a ne ustava, naišla je na proceduralne probleme posle nesuglasica sa međunarodnom zajednicom.
Tači je podneo inicijativu parlamentu uz propratno pismo, ali po pravilniku Skupštine Kosova uz inicijativu je moralo da bude podneto i posebno objašnjenje o ciljevima promene zakona.

Pored toga, trebalo je navesti kakve su posledice po budžet, kako taj zakon uskladiti sa pratećim propistima, uz ocenu da li je predlog zakona u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, piše dnevnik i dodaje da ništa od toga nije podneto.

Koha Ditore navodi da niko iz kabinet predsednika, Skupštine i Vlade nije hteo da objasni zašto je u ovom slučaju zanemarena procedura.

Preispitivanje odnosa

Neimenovani zvaničnik NATO izjavio je prištinskom dnevniku Zeri da će Alijansa preispitati svoj odnos sa Bezbednosnim snagama Kosova, ukoliko se njihov mandat bude promenio onako kako to predlaže predsednik Hašim Tači. Taj zvaničnik je rekao da će NATO preispitati svoj angažman u izgradnji kapaciteta Bezbednosnih snaga ako se promene dese kako to Tači predlaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari