Vesna Pešić: Komedija i vađenje su Vučićeve tvrdnje da mora da se konsultuje sa Brnabić 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Aleksandar Vučić je sve vreme pokušavao da sedi na dve stolice, Onoj, radikalskoj, mnogo više sklonijoj Rusiji i, onoj, proevropskoj – kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić

Komentarišući takozvani istorijski trenutak „prelamanja“ vlasti Aleksandra Vučića, pod pritiskom, da kao predsednik države zauzme i obezbedi poziciju države unutar konteksta rata u Ukrajini, koji mnogi nazivaju uveliko evropskim, sagovornica našeg lista napominje da je sedenje na proruskoj stolici, Aleksandar Vučić povezao, s jedne strane, ljubavlju sa Kosovom i krizom u Ukrajini, jer se, ističe ona, očekuje da Rusiji izrekne sankcije.

– To očekuje Evropska unija. A, s druge strane, time bi doveo u pitanje snabdevanje gasom čije cene enormno rastu. I za diverzifikaciju su potrebna velika ulaganja za koji bismo morali da se zadužujemo, dok će cene rasti unutar ionako niskog standarda i siromaštva – kaže Vesna Pešić.

Jedino me brine, zaključuje ona, što mora da se konsultuje sa premijerkom Anom Brnabić.

– Komedija i vađenje. Eto, to nije imao vremena da s njom konsultuje – kaže Vesna Pešić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odložio je svoje obraćanje zakazano za petak, za sedam dana, i obratiće se naciji u petak, 6. maja.

– Vučić će imati narednih dana brojne važne razgovore o budućnosti Srbije, kao i značajne sastanke u pripremi planova i programa, koji su od najvećeg interesa za budućnost Srbije, te će u koordinaciji sa premijerkom Anom Brnabić izneti suštinske zaključke o putu Srbije i narednim potezima u petak, 6. maja. 2022. godine – navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.Vučićevo obraćanje prvobitno je bilo zakazano za jučerašnji dan.

Vesna Pešić: Komedija i vađenje su Vučićeve tvrdnje da mora da se konsultuje sa Brnabić 2
foto FoNet Zoran Mrđa

Razlozi za odlaganje nisu navedeni, ali, imajući u vidu da sledi poseta predsednika Srbije Nemačkoj i susret sa novim tamošnjim kancelarom, odnosno očekivanja prozapadnih lidera da uvede sankcije Rusiji i stavi tačku na spoljnu politiku navodne neutralnosti i neopredeljivanja, u uslovima kada je naveliko prepoznat kao faktor nestabilnosti na Balkanu, čini se, prema ocenama stručne javnosti, da se Vučić priprema i „hvata zalet“ da naglo obrne kurs i postavi ga isključivo u proevropskom smeru.

Takođe, sastav nove vlade je jedno od ključnih elemenata, u kontekstu očekivanja zapada, jer će njeni činioci zapravo govoriti o tome da li se Aleksandar Vučić konačno okrenuo od povlastica i populizma koji vuče iz raspoloženja javnog mnjenja, kada je reč o spoljno političkoj orijentaciji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari