Veštačka inteligencija, kupovina glasova: Nova vlast u Sjenici još nije formirana 1Sjenica Foto: Beta/Emil Vaš

Opština Sjenica, posle skoro mesec i po dana od održavanja lokalnih izbora, nema konstituisanu novu vlast. Konstitutivna sednica nove lokalne skupštine, prema saznanjima Danasa, trebalo bi da bude održana 29.jula.

Nijedna od osam lista nije osvojila dovoljno mandata da može samostalno da vlada, pa je pravljenje koalicija neminovno. Na vođenje lokalne vlasti namerile su se tri najveće bošnjačke partije, Sandžačka demokratska partija (SDP), Stranka pravde i pomirenje (SPP) i SDA Sandžaka.

Pregovori o formiranju koalicija su u toku. Pre desetak dana SPP je saopštila da su čelnici lista te partije, grupe građana „Bez diskriminacije – Aldin Dino Kurtović“ i „Veran – Veroslav Karličić – Nova Demokratska stranka Srbije (NDSS), potpisali sporazum o jedinstvenoj odborničkoj grupi, u kojoj je 15 odbornika: SPP 9, Grupa građana 5 i 1 odbornik je iz NDSS.

Posle ove informacije, nova lokalna vlast bila je već viđena, jer se očekivalo da sa jedinstvenom odborničkom grupom koaliciju napravi 6 odbornika srpske liste okupljene oko SNS.

Očekivanja su utemeljena na sporazumu o saradnji između SPP i SNS. Dovoljno da ta koalicija sa 21, od 39 odbornika, ima skupštinsku većinu i formira novu vlast. U računanju “zaboravljeno” je da je NDSS opozicija na državnom niovu.

Danasov izvor iz vrha SDP tvrdi “da se vode intenzivni pregovori o stvaranju nove vladajuće većine” i da se čeka na koju stranu će da odu odbornici SNS, “s obzirom da je jedan odbornički mandat NDSS, u novoformiranoj jedinstvenoj odborničkoj grupi malo zakomplikovao stvari”.

– Na istoj strani, za sada su naših pet mandata, osam SDA Sandžaka, četiri sa liste “Za budućnost i razvoj Sjenice” Fadila Nikšića i jedan sa liste Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) i ako bi nam se pridružili odbornici sa srpske liste, onda bi sa 24 odbornika imali stabilnu skupštinsku većinu. No, do konstitutivne sednice ima još desetak dana – navodi Danasov izvor iz SDP.

Uloga veštačke inteligencije u kupovini glasova

Uporedo sa nastojanjima da se obezbedi dovoljno odborničkih mandata za formiranje nove vlasti u sjeničkoj opštini, ponovo je pokrenuta priča o kupovini glasova 2.juna. Za to je optužena SPP i Kurtović, nosilac liste “Bez diskriminacije”.

U izjavama političkih neistomišljenika pominju se razni cenovnici, od 50 do 500 evra, po glasu.

Na društvenim mrežama se pojavio audio snimak, na kojem se čuje glas predsednika SPP i ministra u Vladi Srbije, Usamea Zukorlića, kako govori o kupovini glasova.

“Dino (Aladin Dino Kurtović – p.a.) je tražio procenat da radi, da kupuje glasove, da radi na terenu. Te pare su mu prosleđene i on je sa tim parama radio na terenu…” – čuje se na audio snimku “Govori Usame Zukorlić”.

SPP je demantovala navode o kupovini glasova “koji su se pojavili u medijima bliskim SDP Rasima Ljajića”.

Ta partija, u saopštenju tvrdi, da su snimci laži i montirani i da su “najverovatnije montirani pomoću alata veštačke inteligencije”.

“Očajnički cilj ove vrste nečasne kampanje je stvaranje pometnje pred predstojeće formiranje nove vladajuće većine u Sjenici” – navodi u saopštenju SPP, ali i priznaje da je njen predsednik govorio o kupovini glasova, ali Samira Tandira, predsednika BOSS, a ne Kurtovića.

Zukorlićeva stranka je najavila “pokretanje zakonske istrage” protiv osobe iz SDP “koja je sposobna za izradu ovog tipa manipulativnih zapisa” i “preduzimanje svih zakonskih koraka za zaštitu svog ugleda i integriteta članova”.

Predsednik odbora SDA Sandžaka u Sjenici, Hazbo Mujović, je ponovio da njegova partija neće da razgovara “sa svima onima koji su kupovali glasove” niti će “po koju bilo cenu učestvovati u vršenju vlasti sa onima koji su kupovali glasove”. Tvrdi da je, na lokalnim izborima u toj opštini, glas dostizao cenu i do 500 evra.

– Da li je veštačka inteligencija ili nije na snimku, uopšte nije bitno. Na terenu je bilo da je SPP kupila više od 50 odsto glasova, koje je imala na kraju. Sigurni smo u to, jer imamo jasne i precizne dokaze. Na primer, jedna grupa koja je kupovala glasove za SPP, ima u svom telefonu, lične karte glasača, odnosno 746 kupljenih glasova za SPP. I, potpuno su u pravu svi oni koji kažu da je u Sjenici kupljeno više od 40 odsto glasova od broja izašlih na glasanje – kategoričan je Mujović.

Još uvek važeći predsednik opštine Sjenica, Nermin Kamberović, kadar SDP, naglašava da snimak na društvenim mrežama dokaz je njegovih ranijih tvrdnji “da je novac razlog što je SPP dobila glasove i u čisto srpskm sredinama”.

– Zloupotrebljavajući loš materijalni položaj većeg dela stanovništva, došli su ljudi sa parama, gde je glas dostizao cenu i do 250 eura, i kupili najmanje 30 odsto od ukupnog broja glasača. Te pare su došle različitim putevima. Prema našim saznanjima došle su iz BiH, ali i susednih zemalja članica Evropske unije. Glasovi su kupovani i na srpskim biračkim mestima, gde bošnjačke stranke nikada nisu dobijale glasove. Kurtović je kupio oko 230 glasova na tim biračkim mestima – objašnava svoje tvrdnje Kamberović.

Da je u sjeničkoj opštini bilo kupovine glasova na lokalnim izborima tvrdi, i bivši funkcioner SPP i nosilac liste “Za budućnost i razvoj Sjenice” Fadil Nikšić.

– Kupovalo se sve što je moglo. Kupovali su i bošnjačke i srpske glasove, od 50 do 500 evra. Sve glasove koje imaju na toj strani su kupili. Pare za kupovinu glasova, preko million konvertibilnih maraka, pozajmljene su preko jedne private firme I došle su iz kantona Sarajevo, a isti iznos će biti vraćen u evrima – naglasio je Nikšić i optužio dvojicu imama Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, da su “hteli da otmu stadion u Sjenici”.

Mešihat IZ u Srbiji je odbacio takve optužbe i ocenio ih kao “neutemeljene i tendeciozne”.

Vrhovno telo IZ u Srbiji, saopštilo je da “IZ nije i neće biti partijska organizacija, niti servis bilo koje političke stranke i svoje delovanje neće usmeriti u pravcu podrške bilo kojoj političkoj organizaciji, posebno ne na uštrb neke druge političke organizacije, osim ako je ona jasno neprijateljski usmerena protiv IZ i interesa vernika”.

Mešihat je pozvao sve političke partije “posebno bošnjačke da u međusobnoj političkoj borbi vode račina o časti i dostojanstvu svakog čoveka”.

Odmah nakon izbora u Sjenici, iz centrale SDP u Novom Pazaru, saopšteno je da će ta partija, u Skupštini Srbije, inicirati “pooštravanje kaznene politike za krivična dela kupovine glasova i trgovine glasovima. Ta dela su, i do sada, bila kažnjiva, ali izlazimo sa jasnom inicijativom da kaznena politika dodatno bude pooštrena kako bi se te aktivnosti kontrolisale i oštrije sankcionisale”.

SPP je, odbacujući optužbe o kupovini glasova i verodostojnost audio snumka, navela i da se Zukorlićeve reči odnose na Samira Tandira, predsednika BOSS.

Očekivano, u raspravu se uključila i Tandirova partija, koja najveće uporište ima u Prijepolju, gde je i nastala. Ta partija je na izborima u sjeničkoj opštini osvojila jedan odbornički mandat.

BOSS, od Tužilaštva za organizovani kriminal, zahteva sve oko Zukorlićevog audio snimka, “na kojem se čuje kako izdaje upustva o kupovini glasova”, da se ispitaju navodi bivših članova SPP “koje je Zukorlić prisiljavao da kupuju glasove u kampanjama za parlamentarne izbore 2022. i za nacionalni savet Bošnjaka iste godine i koji su zbog toga napustili stranku” i od tužilaštva u Novom Pazaru zahteva se pokretanje postupka protiv Zukorlića “zbog uznemiravanja javnosti u slučaju paljenja automobila Nermina Balije, gde je, po ko zna koji put, pokušao lažno da optuži svoju političku konkurenciju”.

U opštini Sjenica, u prethodnom mandatu, tri i po godine, lokalnu vlast predvodila je SPP, a onda su, krajem prošle godine, SDA Sandžaka i SPP, uz pomoć lista grupe građana, među kojima je bila i lista Almedina Kurovića, napravile novu skupštinsku većinu i preuzele lokalnu vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari