Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele (Guido Westerwelle) razgovaraće danas u Beogradu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Kako je dopisnici Bete u Berlinu saopšstio portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova, jedina tema ovih razgovora biće „mogući napredak u daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji“. Vestervele, kako je rečeno, u Beograd dolazi direktno iz Londona gde zajedno s ministrima i predstavnicima još 50 zemalja učestvuje na međunarodnoj konferenciji o Somaliji.

U decembru 2011. na samitu EU u Briselu Srbiji nije odobren status kandidata za ulazak u EU, i to prevashodno zbog protivljenja Nemačke. Kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice, posle razgovora s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, ukazala da iskustvo Hrvatske pokazuje da „može da bude realizovana želja za ulazak u EU“ zemalja Zapadnog Balkana i dodala da niko ne želi da odustane od obećanja koja su im u tom smislu data.

Ali, konzervativna kancelarka je naglasila da „ne mogu da se prave nikakvi kompromisi u slučaju kad određeni uslovi nisu ispunjeni“ i dodala da se to odnosi „kako na prijem u evro-zonu, isto tako na
prijem u EU i na otpočinjanje pregovora o članstvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari