Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija juče je žestoko odbacio spekulacije medija da je podržao kandidaturu svog beogradskog kolege Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Neposredno pre njega, to je uradio i sam Jeremić.


Zlatko Lagumdžija je za sarajevske medije rekao da su njegove navodne tvrdnje kako će obezbediti podršku člana Predsedništva BiH Željka Komšića da glasa za Jeremićevu kandidaturu „najbrutalnije laži i nebuloze“.

„Vreme je da se krene u lov na one koji prave ovakve konstrukcije. Zašto to rade? Naime, pojavila se pozitivna klima u BiH i regionu. Miču se neke stvari koje su do sada bile zaglavljene“, rekao je Lagumdžija i ocenio da neke „podzemne strukture“ žele da u trenucima napretka posvađaju političare i unutar BiH i u regionu. „Iza ovoga stoje delovi propalih politika i mafijaških struktura koje imaju političko pokriće, odnosno medijski trabanti koji ih prate“, bio je oštar šef diplomatije BiH.

Govoreći o slučaju „Jeremić“, Lagumdžija je pojasnio da BiH za konačnu odluku ima još dva meseca. „Naša država može imati stav „za“ i „protiv“, a može biti i bez stava. Nijedan član Predsedništva BiH neće moći ništa sam da učini“, rekao je Lagumdžija, koji je i predsednik SDP BiH.

Vuk Jeremić je, gostujući u programu Federalne TV, potvrdio da mu Zlatko Lagumdžija nije obećao podršku BiH za kandidaturu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. „Mi smo je tokom njegove posete Beogradu formalno zatražili i odgovor je bio da će ta molba biti razmotrena u okviru nadležnih institucija BiH“, rekao je Jeremić.

Upitan kakve su šanse da bude izabran za predsednika Generalne skupštine UN, srpski ministar je naveo da je to jako nezahvalno komentarisati u ovom trenutku, jer je izborni proces u toku.

Komentarišući da li očekuje podršku kandidaturi od zemalja regiona, kao što ju je već dala Crna Gora, Jeremić je odgovorio da je suvereno pravo svake zemlje da odluči u skladu sa svojim interesima. „Mogu da kažem da, kada je o Srbiji reč, mi imamo jasnu politiku prema kandidaturama susednih zemalja za funkcije u međunarodnim forumima – mi ih sve bez izuzetka podržavamo“, rekao je Jeremić. On je podsetio da je Srbija to učinila i kada se BiH kandidovala za članstvo u Savetu bezbednosti UN i da je on lično bio prisutan na glasanju, a pre nekoliko godina je glasala i za članstvo Hrvatske u SB UN. „To je politika koju će Srbija voditi i u budućnosti“, naglasio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije smatra da bi njegov izbor na poziciju predsedavajućeg GS UN „bio praktično izbor regiona Zapadnog Balkana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari