Senat američkog Kongresa pozvao je Evropsku uniju da pravovremeno zauzme jasan stav o kandidaturi Srbije za članstvo i da nastavi aktivno da podržava evropske aspiracije svih zemalja Zapadnog Balkana.

U rezoluciji broj 483, Senat čestita Srbiji na podnošenju zahteva za članstvo u EU i aktivnim naporima da se integriše u Evropu i globalnu zajednicu. U isto vreme Senat poziva Vladu Srbije da intenzivira napore na hvatanju preostalih haških optuženika, Gorana Hadžića i Ratka Mladića, i njihovom prebacivanju u Hag, kao i da na drugi način u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom.

„Senat čestita narodu Srbije na opredeljenju za demokratiju, slobodno tržište, toleranciju, nediskriminaciju i vladavinu prava“, ističe se u rezoluciji usvojenoj na predlog senatora Džordža Voinoviča, Džona Kerija, Ričarda Lugara, Džina Šahina i Bendžamina Kardina.

U rezoluciji se pozdravlja i odluka demokratski izabrane Vlade Srbije da se 2006. priključi programu NATO Partnerstvo za mir.

Navodi se da je „demokratski izabrana Vlada Srbije opredeljena za rešavanje regionalnih sporova diplomatskim putem i u skladu s međunarodnim pravom“ i dodaje da se 2010. „navršava puna decenija napora Srbije da se reintegriše u Evropu i globalnu zajednicu“.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda kazao je tim povodom da američki Kongres ima veliki uticaj na politiku koju vodi administracija u Vašingtonu, zbog čega važnost ove rezolucije nije za potcenjivanje. Vejvoda ističe i da, bez obzira što SAD nisu članica EU, glas senatora ima težinu i u Briselu.

Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kaže da je ubeđena da je rezolucija Senata „između ostalog i rezultat nekih drugačijih tonova koji dolaze iz regiona“. U tom kontekstu, Lihtova kao posebno važne smatra zajedničke pozitivne poruke predsednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića, kao i Deklaraciju o Srebrenici koju je usvojio srpski parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari