Gračanica, Beograd – Dok državni zvaničnici tvrde da će predstojeći lokalni kosovski izbori biti statusno neutralni, opozicija i analitičar Dušan Janjić kategorični su da je tako nešto „besmislica“.



– Briselski sporazum ne prejudicira odnos strana prema pitanju statusa i u Planu njegovog sprovođenja definisan je statusno neutralni karakter svih radnji koje proizilaze iz osnovnog sporazuma, uključujući i izbore. Svedok i jemac toga je EU, koja u procesu pregovora ima vodeću ulogu otkako je prethodna vlast dijalog izmestila iz okrilja UN. Naš cilj procesa je da dobijemo snažnu zajednicu i političke institucije, čiji će legitimitet priznati svi. Na srednji i dugi rok to može da vrlo osetno ojača našu poziciju, a rezultat izbora biće institucije kojima niko nema pravo da nameće status koji su privremene institucije u Prištini jednostrano proglasile – objašnjava za Danas savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Đurić tvrdi da opštinski izbori na KiM 3. novembra „za Srbiju ne znače promenu odnosa prema statusnom pitanju, nego korak ka političkom osnaženju srpske zajednice u veoma nepovoljnim okolnostima“. Đurićev stranački kolega i šef poslaničkog kuba SNS u Skupštini Srbije Veroljub Arsić napominje da „Srbija mora da se ponaša statusno neutralno na KiM sve dok je na snazi Rezolucija 1244 SB UN“.

– Statusno neutralni izbori ne postoje. To je briselska izmišljotina koju Beograd, ali ne i Priština, treba da prihvati kako bi ispalo da glasanje 3. novembra nema nikakve veze sa nezavisnom kosovskom državom. Prema Briselskom sporazumu, a i po Planu njegove primene, izbori se organizuju po kosovskim zakonima i nisu statusno neutralni – kaže za Danas Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i bivši ministar za KiM.

Samardžić smatra da je „statusna neutralnost imala smisla do jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti 2008, a od tog trenutka više niko ne može da se ponaša kao da su to privremene institucije samouprave na KiM, jer su one poništene proglašenjem nezavisnosti“. On ističe da se zvanični Beograd ponaša kao da „ovim izborima opštine na KiM iz sistema Srbije treba da pređu u sistem Kosova“.

– Ovakve izjave državnih zvaničnika Srbije ne znače da će glasački listići biti bez grba Kosova, niti da su izbori zaista statusno neutralni – kaže za Danas Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije i bivši prvi pregovarač u tehničkom dijalogu s Prištinom.

Na pitanje da li država može da se ponaša statusno neutralno prema delu svoje teritorije, što je kao princip lansirala vlast koju je predvodila DS, Stefanović odgovara da je Cvetkovićeva vlada vodila politiku usklađenu sa Ustavom, vodeći računa da briselski dogovori budu statusno neutralni i da to garantuje EU bez obzira na različite pozicije pregovarača kada je reč o kosovskom statusu. Stefanović ističe da je sadašnja vlast „sama tražila da se rešava status KiM, kao da on nije već rešen Ustavom Srbije“.

– U Briselskom sporazumu postoje određene „korisne nejasnoće“ za koje obe pregovaračke strane veruju da će im pomoći kao politički analgetik. Ako su ovi izbori statusno neutralni, da li to znači da u drugom nivou, u lokalnoj vlasti na KiM postoji eksteritorijalnost deset opština? Sve je jasno iz odgovora na pitanja: ko organizuje izbore bez obzira kako neko zove institucije u Prištini, u kom sistemu će funkcionisati zajednica srpskih opština, koja će vlada i koji ministar biti za nju nadležni? Nesporno je da Srbi moraju čvrsto da sarađuju sa Beogradom, ali će u praksi direktno biti vezani za Prištinu – izjavio je za Danas Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica, koja je u kosovskom sistemu lokalne samouprave.

Vučić odlučuje

Upitan da li je SNS spremna da se registruje u Prištini i izađe pod svojim imenom na predstojeće opštinske izbore na KiM, Veroljub Arsić kaže da je to pitanje za predsednika stanke Aleksandra Vučića. Arsić ističe da je SNS pozvala kosovske Srbe da izađu na izbore i formiraju jedinstvenu listu.

Tadić počeo…

– Priča o statusnoj neutralnosti počela je s pregovorima uz posredništvo Martija Ahtisarija. Ovo rešenje pojavilo se tada, ali niko nije imao hrabrost i moć da ga progura u Srbiji. Ovo nije nova politika, nego završnica politike Borisa Tadića. U priči o statusu Beograd je prihvatio sve – Ustav, institucije i zakone KiM, osim međunarodnog priznavanja nezavisne kosovske države i razmene ambasadora – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari