(VIDEO/FOTO) Kako izgleda Srpska kuća u Parizu i aktivnosti u njoj? 1Printskrin TV Pink

U Parku La Vilet koji za vreme Olimpijskih igara nosi ime „Park nacija“, budući da su u njemu izbložbeni prostori petnaestak država, nalazi se i paviljon „Srpska kuća“, predstavljen kao poseban državni i kulturni projekat Srbije.

Nosioci projekta su, kako je navedeno Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ambasadom Srbije u Parizu, Turistička organizacijom i Olimpijskim komitetom naše države.

U pripremi ovog projekta naročito su se istakle ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović, i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Čast da otvori Srpsku kuću krajem jula, pripala je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je to učinio zajedno sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske.

Prisustvovali su i francuski zvaničnici, među njima prema medijskim izveštajima i Rene Trokaz, specijalni izaslanik za Balkan, kao francuski ministar za spoljnu trgovinu Frank Rister.

Vučić je tom prilikom izjavio da je Srpska kuća esencija Srbije i mesto gde se vide sva naša dostignuća, da je to unikatni hab (čvorište) postavljeno da bi se videlo srpsko nasleđe.

Ocenio je da se to predstavljanje radi najnaprednijom tehnologijom, a u predstavljanju Srpske kuće, pominje se i glavni privredni projekat vlasti – međunarodna izložba Ekspo 2027.

Ističe se i da je Srpska kuća „fan klab“, odnosno okupljalište obožavalaca.

Tamara Vučić, koja je nedavno zajedno sa ministrom Nenadom Popovićem, boravila u diplomatskoj tureniji po Africi, takođe je posle supruga, posetila Srpsku kuću i učestvovala u njenim programima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tamara Vučić (@tamara.vucic.serbia)

Centralni deo Srpske kuće osmišljen je kao umetnička instalacija „Koreni“, visoka 6,5 metara, simbolizujući „Drvo života“, radi dočaravanja dubokih korene srpskog naroda.

U hipermodernim instalacijama ističu se i snimci sportista, dosad neobjavljeni, iz Arhiva Jugoslavije.

Srpska kuća“ je otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz je, kako se navodi, besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari