(VIDEO) Kako izgleda obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu: Prisutan i Amerikanac 1Foto: Shutterstock

Vidovdan je dan kada se sve i svako vidi – drevna je tradicionalna izreka u Srba na današnji dan. Baš na Gazimestanu smo videli gosta koji je prevalio dugačak put, čak preko okeana, kako bi danas osetio atmosferu na Gazimestanu i odao poštovanje, naučniku srpskog porekla.

Semjuel Mejson je Amerikanac koji je danas na Gazimestan došao kao predstavnik Fondacije „Tesla Science“, ali kaže da je „Srbin u srcu“.

„Nedavno sam se upustio u pravoslavlje, krstio sam se prošle godine, mnogi se meni sada obraćaju kao Teofanu, sada sam i preduzeo ovo hodočašće, moglo bi se kazati i da bih naučio nešto više o srpskoj kulturi i istoriji, koja će mi poslužiti kao motivacija i koja je inspirisala Nikolu Teslu u njegovom uzrastanju i mene da, ću, kada budem odneo ove informacije nazad u Ameriku, inspirisati druge, nadam se u tome da zagovaramo svetski mir i kolektivnoj evoluciji kroz tehnološko napredovanje“.

Kaže da sada mnogo uči, naročito ono što se na Gazimestanu „prikazuje“:

„I vidim neke od nevolja i problema sa kojima su se Srbi susretali tokom godina, uključujući i samog Teslu. To me je definitivno promenilo“, kaže Mejson.

Dodaje da se naročito posebno u tom svetlu oseća kada boravi na ključnim mestima za Srbe, a Gazimestan je jedno od njih.

Posetioci u velikom broju pristižu u istorijski kompleks Gazimestan. Danas se obeležava 635. godišnjica Kosovske bitke. Srpska pravoslavna Crkva i vernici slave jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – Vidovdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari