(VIDEO) Tri kosovska ministarstva uselila se u srpske institucije u Severnoj Mitrovici 1Foto: KoSSev

Dan i po je bilo potrebno kosovskim vlastima da u nekadašnji Kosovsko-mitrovički okrug, Kancelariju za KiM i PIO fond u Severnoj Mitrovici, sada usele tri ministarstva, piše KoSSev.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo administracije lokalne samouprave i Ministarstvo finansija rada i transfera sveže su zalepljene oznake na zidu pored ulaza, prenosi KoSSev. 

Trojezično ispisano na sada več standardno nepravilnom srpskom jeziku zamenilo je i simbolički tri srpske institucije koje su ovde i decenijama obitavale.

U petak su u u još jednoj sinhronoj akciji kosovskih bezbednosnih organa, u sve četiri opštine na Severu, zatvoreni objekti u kojima su funkcionisale preostale institucije Republike Srbije, pre svega opštinske službe, ostatak od onog što nije zatvoreno pre godinu dana.

Sada više ne postoji nijedan privremeni opštinski organ koji fizički nesmetano funkcioniše na Severu, kao ni okrug, te ni Kancelarija za KiM, uz Penzioni fond i javno komunalno u Zvečanu.

Iz plombiranih objekata prethodno su iznešeni oprema i dokumentacija, pre svega računari i uklonjeni simboli srpske države, a videom iz zgrade okruga uz dramatičan muzilki ton pohvalila se prethodno Kosovska policija.

Na sličan način ranije u avgustu zatvorene su i Pošte Srbije, prethodno i preostale finansijske institucije RS. Pre toga, ukinut je promet dinara, preregistrovana su vozila sa KM na RKS, poništene srpske vozačke dozvole, a više od godinu dana traje zabrana uvoza srpske robe.

Uz napuštanje kosovskih institucija pre dve godine, sa zatvaranjem ovih srpskih u kojima su mahom bili zaposleni Srbi, procene su da je na hiljade ljudi na Severu sada ostalo bez svojih fizičkih radnih mesta.

Ministarski dvojac koji mesecima unazad učestalo dolazi na Sever, Dželjalj Svečlja i Eljbert Krasnići, poručio je: „Na Kosovu nema mesta nelegalnom radu i paralelnim službama“, pohvalivši se popisom institucija Republike Srbije koje više neće raditi na Kosovu.

Kritike o novoj nekoordinisanoj akciji, sa posledicama po srpsku zajednicu, koje su još jednom usledile iz Kvinte, EU, NATO i UNMIK-a, uz talas poseta najviših NATO zvaničnika, kao i šefa CIA, očigledno nisu zaustavile kosovske vlasti da u tek ispražnjeni objekat i pre početka nove radne nedelje već usele tri ministarstva – makar i preko tri sveže zalepljena papira.

Ovaj objekat sada čuva jedna patrola kosovske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari