Ko je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, u ostavci? (VIDEO) 1Foto: Printskrin/Jutjub/Lotel medija

Vidoje Petrović, dugodišnji gradonačelnik Loznice, podneo je, prema nezvaničnim saznanjima, ostavku iz zdravstevnih i porodičnih razloga još početkom avgusta, ali je prema opozicionim izvorima, ostavka zavedena u spisima 10. oktobra.

Vidoja Petrovića je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, više puta pomenuo u dvosmislenom tonu, tokom kampanje razgovora sa narodom u Zapadnom Srbiji, vođene kako bi se „umirio strah“ od otvaranja rudnika litijuma međunarodne kompanije Rio Tinto.

Vučić je više puta pomenuo da se na lokalnom portalu u Loznici mogu videti svakakve objave, samo ne protiv Vidoja Petrovića, u razgovoru sa građanima, koji je uživo prenošen preko više nacionalnih televizija.

Pojedini opskurni portali objavljivali su da je Vidoje Petrović u poslovnim vezama sa ocem Tamare Vučić, supruge predsednika Aleksandra Vučića, koja je iz Loznice, i koja je nekoliko dana pre najnovijeg protesta protiv rudnika litijuma, učestvovala na dobrotvornim aktivnostima u svom rodnom kraju.

Za projekat Jadar (otvaranje rudnika litijuma) Vidoje Petrović je govorio da ima poverenje u svoju državu. Rekao je međutim, i da bilo kakav projekat ne može da bude prihvaćen ako ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi, te da će se na kraju narod pitati o tome.

Vidoje Petrović je, prema zvaničnoj biografiji, osnivač Pokreta za Loznicu i Podrinje, bio je član Ujedinjenih regiona Srbije, da bi u junu 2015. prešao u Srpsku naprednu stranku.

Njegovo ime pominje se dalje na raznim spiskovima ličnosti za podršku Vučiću. Član je Predsedništva Srpske napredne stranke i koliko je poznato, na čelu je lozničkog odbora SNS.

Već je jednom podnosio ostavku, prema tvrdnjama opozicionih izvora, ovoga puta 2022. na članstvu u Radnoj grupi za projekat Jadar.

Prema podacima sa sajta grada Loznice, Vidoje Petrović je rođen 28. juna 1961. u Lešnici. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu. Šesnaest godina je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Izveo je prvu generaciju studenata Policijske akademije u Beogradu gde je radio od njenog osnivanja (1993 – 1997).

Od marta 2004. do izbora za predsednika opštine Loznice u oktobru 2004. radio je u Ministarstvu finansija, u Upravi carina Srbije, na mestu pomoćnika direktora. Na lokalnim izborima 2004. godine postao je prvi neposredno izabrani predsednik opštine Loznica, a nakon dobijanja statusa grada i prvi gradonačelnik (2008. godine).

Tri puta biran je za narodnog poslanika Republike Srbije (2007., 2008. i 2012. godine). Kao poslanik bio je član Odbora za ustavna pitanja, Odbora za industriju i Odbora za bezbednost u Skupštini Srbije.

Od 2004. do 2011. godine bio je član parlamentarne delegacije Republike Srbije pri Misiji Saveta Evrope u Strazburu u Komori lokalnih i regionalnih vlasti.

Kako se navodi, za posvećenost i stvaralačku energiju Vidoje Petrović je više puta nagrađivan od zvaničnih institucija Srbije, međunarodnih organizacija i diplomatskih misija. Živi u Lešnici, oženjen je, ima troje dece i petoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari