Kako će vlast obeležiti Vidovdan u Kruševcu? 1Printskrin Instagram/M. Vučević

Polaganjem venaca i cveća, liturgijom u crkvi Lazarici, litijom do Spomenika kosovskim junacima, svečanom sednicom Vlade Srbije, svečanom sednicom Skupštine Grada i brojnim programima Kruševac danas obeležava Vidovdan, dan Grada.

Kruševačka opozicija najavila je da neće prisustvovati svečanoj sednici Skupštine Grada, na kojoj će ministru finansija Siniši Malom biti dodeljena Vidovdanska nagrada, najvišeg priznanje Kruševca.

Jutros se u crkvi Lazarici služi sveta arhijerejska liturgija, a u 10 časova krenula je litija do Spomenika kosovskim junacima.

U 11 i 20 se u zgradi Grada Kruševca održava svečana sednica Vlade.

U podne je predviđena državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kosovskim junacima, kod spomenika Kosovskim junacima.

Venac će položiti premijer Srbije Miloš Vučević koji će obići prikaz dela sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, postavljen u glavnoj gradskoj ulici.

Otvaranje novog igrališta za odbojku na pesku kod Hale sportova najavljeno je za danas u 17 časova, a sat kasnije biće otkrivene biste glumcima Miliji Vukoviću i Marku Živiću na Trgu glumaca.

Svečana sednica Skupštine Grada, na kojoj će biti uručena Vidovdanska nagrada, plakete i pohvale, zakazana je za 19 časova.

Kruševačka opozicija najavila je da neće prisustvovati svečanoj sednici navodeći u saopštenju da „sramotna odluka odbornika režimskih stranaka u Kruševcu da se Vidovdanska nagrada dodeli Siniši Malom, obesmišljava podvižničko žrtvovanje za slobodu Srbije svih znanih i neznanih heroja od Kosovskog boja do današnjih dana“.

Zajedničko saopštenje potpisali su odbornici odborničkih grupa „Srbija protiv nasilja“ i „Život je u pitanju“, koalicije NADA i pokreta Dveri.

Ocenili su da dodeljivanjem Vidovdanske nagrade Siniši Malom nisu poniženi samo građani Kruševca već i čitava Srbija, „jer je reč o ministru finasija u Vladi koja je posle 106 godina ukinula dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji, na istom onom Kosovu i Metohiji gde se srpski dinar kovao još pre sedam vekova“.

Tokom juna su u Kruševcu, u susret Danu grada, Vidovdanu, održane brojne kulturne, umetničke i sportske manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari