Sve državne i crkvene ceremonije održane danas povodom Vidovdana: Vučić odsutan 1Printskrin Instagram/M. Vučević

Glavna ceremonija obeležavanja Vidovdana odigrala se danas u Kruševcu, prigodne manifestacije održane i na Kosovu uključujući i Gazimestan, dok je u Republici Srpskoj obeležena slava Vojske RS.

Premijer Miloš Vučević i drugi zvaničnici prvo su prisustvovali liturgiji u Ravanici, položili su vence kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, a i održali svečanu sednicu Vlade, da bi potom u Kruševcu bio izveden prikaz naoružanja i opreme Vojske Srbije.

Kada je premijer Vučević položio vence na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, intonirana je himna „Bože pravde“, a potom su vence položili i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Pre polaganja venaca, Vučević je predsedavao svečanom sednicom Vlade Srbije u Gradskoj kući u Kruševcu, na kojoj su učestvovali svi ministri, kao i general Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Još ranije jutors premijer Vučević je bio na litirgiji u manastiru Ravanica koju su služili vladika braničevski Ignjatije i sveštenstvo SPC.

Na liturgiji su bili i ministri u Vladi Srbije Nemanja Starović, Tomislav Momirović i Nikola Selaković, preneo je RTS.
Premijer i gosti su se zatim poklonili ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upalili sveće.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic)

Političke poruke premijera

Miloš Vučević izjavio je posle prikaza vojne opreme i naoružanja da su se okupili u carskom gradu Kruševcu umesto u Gračanici i na Gazimestanu pošto nema poštovanja međunarodnog javnog prava i pravde, kao i da su na posebnoj sednici vlade razmatrali četiri ključne teme.

Po njegovim rečima, to su unutrašnja bezbednost, spoljna bezbednost, kultura i ekonomija. Naveo je da su resorni ministri podneli izveštaje jer se po narodnom verovanju sve dobro na Vidovdan. Vučević se posebno pohvalio novom vojnom opremom iz Kine.

Miloš Vučević se dotakao i teme zašto je zabranjeno danas održavanje festivala Mirdita, dobar dan u Beogradu, na kome gostuju albanski umetnici sa Kosova, rekavši da ova manifestacija nema smisla.

Vojni prikaz

Na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu održan je prikaz naoružanja i opreme Vojske Srbije, na kojem je prvi put u Srbiji prikazan sistem za protivvazdušnu odbranu HQ-17AE.

HQ-17AE je kineski PVO sistem kratkog dometa i služi za zaštitu trupa na kopnu.

Omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 kilometara i visinama do osam kilometara.

Obeležavanje na Kosovu

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio arhiepiskop crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje mitropolita i episkopa SPC.

Vladika raško-prizrenski Teodosije preneo je pozdrave patriharha Porfirija, kojem je onemogućeno da na današnji praznik bude sa svojim narodom.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, Kancelarije za KiM, zvaničnici iz centralne Srbije i regiona, preneo je RTS.

Održan je i parastos na Gazimestanu. Veliki broj vernika sa Kosova, iz Srbije, ali i zemalja regiona prisustvovao je parastosu koji si služili episkop raško prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko nikšićki Metodije, kao i vikarni episkop Ilarion, prenosi Kosovo onlajn.

Episkop crnogorsko-primorski Joanikije poručio je u svojoj besedi na Gazamisetanu da Kosovo ima “silu vaskrsenja” i da je to srpski Jerusalim.

“Kosovo i Metohija iako je raspeto ima silu vaskrsenja, ono je naša sveta zemlja, naš Jerusalim”, kazao je Joanikije.

Republika Srpska – slava Vojske

U crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara u Opštini Jezero proslavljen je Vidovdan – krsna slava Vojske Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je tom prilikom u obraćanju prisutnima poručio da su Srbi uvek postupali najhrabrije.

„Branili smo na Vidovdan slobodu, ne samo srpskog naroda, već i zapadne civilizacije“, rekao je Dodik i naveo da je „srpski narod ostao dosledan braneći svoje dve srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku“.

Prethodno su Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović položili venac na spomen-obeležje poginulim borcima u Jezeru, preneo je RTS.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милорад Додик (@mdodik.official)

Vučić odsutan sa obeležavanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Vidovdan putem društveni mreža, lično je bio odsutan sa ceremonija. Vučić je juče za TV Pink rekao da se neće pojavljivati u javnosti danas 28. juna, ali da će kao i do sada ići bez kamera na neku lokaciju, koja neće biti vidljiva za javnost. Vučić je Vidovdan čestitao građanima putem objave na društvenim mrežama.

Oglasili se monarhisti

Političkom porukom povodom Vodovdana oglasio se i princ prestolonaslednik Filip Karađorđević, dok je stranka Pokret obnove kraljevine Srbije ocenila u saopštenju da je ovo nikad tužniji Vidovdan, i najavili su da će podržati večerašnji protest opozicionih aktivista i sa levog i sa desnog političkog spektra u Gornjim Nedeljicama protiv otvaranja rudnika litijuma u okolini Loznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari