Jeftine i preuranjene reči Viole fon Kramon ili omča koju Beograd sam sebi stavlja oko vrata: O zaustavljanju kosovskih autobusa i privođenju pripadnika KP 1Foto: Danas / Aleksandra Popović

Zaustavljanje autobusa kosovskih registracija od strane srpskog MUP-a koje se navodno dogodilo na graničnim prelazima pri ulasku u Srbiju, za Violu fon Kramon i Petera Stana bilo je povod za oštre kritike Srbije. Kramon je Srbiji poručila da prestane da se bruka, a Stano da se time krši sporazum o slobodi kretanja.

Srpski MUP odbacio je u sredu kao neutemeljene pomenute navode o zastavljanju kosovskih autobusa, koje su plasirali prištinski zvaničnici. Naime, mediji su preneli izjavu sekretara Kancelarije Prištine za vezu sa Beogradom Fatmira Hadžolija koji je utvrdio da su po nalogu srpskih vlasti na prelazu Batrovci blokirana najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova.

Kako je naveo, u pitanju je bilo 300 putnika, a sve je okarakterisao kao “znak osvete i apsurdne nervoze” zvaničnog Beograda zbog glasanja u PS Saveta Evrope o podršci Kosovu z ačlanstvo u SE. Istu argumentaciju dan kasnije iskoristio je i kosovski premijer Kurti.

Iz MUP-a Srbije rekli su da je u pitanju “pojačana kontrola svih putnika” na graničnim prelazima i da je reč o “sigurnosnim proverama”.

Usledile su reakcije evropskih zvaničnika – Viola fon Kramon, izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, poručila je Beogradu “da treba da prestane da se bruka i da odmah dozvoli građanima sa pasošima i ličnim kartama Kosova da pređu (srpsko hrvatsku) granicu Batrovci”.

Navela je i da se „svakome mora obezbediti sloboda kretanja“, bez, kako je ukazala, “ diskriminacije na osnovu nacionalnosti“.

Reagovao je i portparol EU Peter Stano koji je naveo da akciju srpskih vlasti smatra kršenjem Sporazuma o slobodi kretanja i ispred EU pozvao Beograd da se uzdrži od takvih jednostranih akcija.

Situaciju je dodatno “začinilo” privođenje pripadnika Kosovske policije od strane kolega iz centralne Srbije.

Nakon izjava prištinskih zvaničnika o privođenju kosovskih policijaca, MUP Srbije potvrdio je da je četvoro pripadnika KP privedeno, a da je jedan zadržan – zamenik direktora Kosovske policije Dejan Janković kojem se na teret stavlja remećenje ustavnog poretka.

Ovo privođenje osudio je američki amabsador u Prištini Džefri Hovenijer.

Janković je u međuvremenu pušten, saopštila je kasno sinoć kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Preuranjene kritike

Na činjenicu da je MUP Srbije demantovao da su građani Kosova zadražavani, ukazuje za Danas politikolog Ognjen Gogić, koji reakcije evropskih zvaničnika smatra preuranjenim.

“MUP Srbije je potvrdio da su vršene pojačane kontrole na prelazima, ali je demantovao da su građani Kosova zadržavani. Ni kosovska strana ne insistita više na tome da su autobusi bili zadržavani što ukazuje da su ocene o kršenju sporazuma o slobodi kretanja bile preuranjene. S druge strane, privođenje kosovskih policajaca verovatno jeste u vezi sa tim proverama na prelazima. Verovatno je pojačana kontrola vršena u cilju potrage za određenim licima”, smatra on.

Jeftine i preuranjene reči Viole fon Kramon ili omča koju Beograd sam sebi stavlja oko vrata: O zaustavljanju kosovskih autobusa i privođenju pripadnika KP 2
foto: Printscreen/YouTube/Euronews Serbia

On dodaje da povodom hapšenja policajaca treba sačekati da se oglase njihovi branioci da bi mogle da se daju ocene o tome da li je reč o arbitrarnim potezima.

“Što se tiče izjave Von Kramon, ona se zajedno sa drugim političarima iz Nemačke agresivno priključila kampanji lobiranja za prijem Kosova u Savet Evrope. Njen komentar povodom ove situacije nije ni odmeren ni utemeljen već služi diskreditaciji Srbije kao autoritarne države i afirmaciji Kosova kao prave države. Olako je rečeno to i jeftino”, kaže Gogić.

Ovaj politkolog navodi i da su svi požurili sa reakcijama na hapšenja i zaustavljanje autobusa, jer još nisu utvrđene sve okolnosti.

“Nisu nikome za sada povređena ljudska prava pa da se baš tako burno reaguje i to više pokazuje ne da su potezi ispolitizovani, nego da su reakcije ispolitizovane. Tendeciozne su, da bi se reklo sada neko osporava Kosovu da bude u SE, a evo kako Srbija navodno krši ljudska rpava. Na kraju se nije dokazalo i da li je bilo zadražvanja autobusa, što se tiče hapšenja, jedan je od policajaca zadržan. Ne može se odmah reći da je to političko hapšenje. I sa reackijom Stana se požurilo i nije osnovana”, objašnjava.

Omča oko vrata

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afiramciju međuetničkih odnosa, nevladine organizacije iz Prištine, smatra da se “Srbija ovim neshvatljivim pristupom i brutalnim krsenjem Sporazuma o slobodi kretanja ljudi i robe „kocka“ huškanjem nestabilnosti, a sebi kao država sa pretenzijama za učlanjenje u EU stavila oko vrata „svilen gajtan“ koji može da „udavi“”.

“Nakon ovakvih postupaka Srbije koji dolaze u vreme kada se treba ozbiljno pripremati za finalizaciju Ohridskog sporazuma i nakon posete Vučića zvaničnom Parizu valjda treba relaksirati odnose, a ne zaoštravati do te mere da „pukne konopac“! Kome ide u prilog da se uhapsi zamenik direktora policije Kosova Dejan Janković, pa on u toj funkciji je najmanje već deset godina i do sada na hiljadu puta otišao u Srbiji i vratio se i nikada nije uhapšen. Kako to da sada je tobož „kršio ustav Srbije“ a pre toga navodno nije”, navodi on za Danas.

Jeftine i preuranjene reči Viole fon Kramon ili omča koju Beograd sam sebi stavlja oko vrata: O zaustavljanju kosovskih autobusa i privođenju pripadnika KP 3
foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Smatra da Srbija ovim postupcima “sama traži i moli da se joj uvedu sankcije”, te poručuje da ovakav postupak ne treba da ostane nekažnjen.

“Srbija mora da shvati da Kosovo je nezavisna drzava  i što pre to shvati biće bolje za nju, a i Srbima na Kosovu će laknuti, jer su pod strašnim pritiskom. Kao čovek koji već 30 godina radi na stvaranju mostova uglavnom između Albanaca i Srba i na međuetničkom pomirenju zahtevam od zvaničnog Beograda da se mane „kockanja“ sa postignutim mirom i da ne izaziva i podstakne mere koje bi za Srbiju bile nemilosrdne. Moramo ispoštovati ono što smo preuzeli kao međunarodne obaveze, a ne inatom da zveckamo nestabilnost”, smatra Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari