Viola fon Kramon reagovala na izjave supruga predsednice Kosova protiv novinara 1Foto: Wikipedia/ Heinrich Böll Stiftung

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je danas da su napadi na medije od strane Pridona Sadriua, supruga predsednice Kosova Vjose Osmani, omalažavajuća kampanja protiv novinara.

Sadriu, koji je ministar savetnik u ambasadi Kosova u Skoplju, je na Fejsbuku, komentarišući izveštaje u medijima o putnim troškovima predsednice Vjose Osmani dok je bila poslanica skupštine Kosova, novinare na Kosovu nazvao „udruženim zločinačkim poduhvatom“.

Kramon je na svom Tviter nalogu napisala da pomno prati omalovažavajuću kampanju organizovanu protiv novinara.

Ona je istakla da mediji i novinari, kao jedan od osnovnih stubova demokratije, treba da imaju slobodu izražavanja bez straha.

„Slobodni mediji su jedan od stubova demokratije i novinari treba da imaju slobodu da se izraze bez straha. Zbog toga pomno pratim kampanju omalovažavanja novinara na Kosovu kako bih u potpunosti razumela najnovije događaje“, napisala je Kramon.

ANK: Uznemireni jezikom pretnji supruga predsednice Kosova novinarima

Asocijacija novinara Kosova (ANK) saopštila je da je uznemirena omalovažavajućim jezikom koji protiv novinara koristi suprug predsednice Kosova Vjose Osmani, Prindon Sadriu, koji ih je nazvao „udruženim zločinačkim poduhvatom“.

ANK navodi da „optužbe i napadi koji dolaze od supruga predsednice, koji je i na državnoj funkciji u Ministarstvu spoljnih poslova, povećavaju nesigurnost novinara na Kosovu“.

„Poslednjih dana je takodje neprihvatljiv jezik portparola i drugih eksponenata vladajuće stranke u odnosu na medije, što predstavlja direktan pritisak na njihov rad“, navodi se u saopštenju ANK.

ANK je u istom saopštenju zatražila od novinara i medijskih radnika da se pridržavaju Etičkog kodeksa štampanih medija.

„Uloga medija u novoj demokratiji Kosova je od suštinskog značaja za pružanje verodostojnih i nepristrasnih informacija gradjanima zemlje, u interesu javnosti“, ističe se u saopštenju ANK-a.

Sadriu je kasno sinoć na Fejsbuku, odgovarajući na napise o naplaćenim putnim troškovima predsednice Osmani, dok je bila poslanik skupštine Kosova, napisao da su novinari na Kosovu deo udruženog zločinačkog poduhvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari