Pitanje ekonomske krize i ispunjenje ključnih uslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, kao i zauzimanje stava nakon objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti, uz uspostavljanje pravog odnosa između tog pitanja evropskih integracija, ključni su izazovi koji očekuju Vladu u ovoj godini, saglasni su sagovornici Danasa.

Sprovođenje dubljih unutrašnjih reformi društva, poput podrške radu nezavisnih regulatornih tela ili regionalizacije, takođe su prioritetna pitanja na koja će Vlada morati da odgovori.

– Budući da je ove godine zaokružila važnu fazu u procesu evropskih integracija u godini koja je pred nama, Srbija treba, pre svega, da se okrene ka „unutra“ i da pokuša da reši probleme koji prete da ponište sve pozitivno što je do sada postignuto. Hapšenje Mladića, ne zato što to neko od nas traži, nego zato što odlaganje obračuna sa ratnim zločinima izjeda vrednosni sistem srpskog društva. Poslednji je trenutak da država konkretnim činom dokaže ozbiljnost svoje namere da privede sudu dvojicu begunaca, tim pre što Mladić i Hadžić na slobodi poništavaju činjenicu da se na domaćim sudovima vodi nekoliko procesa protiv ratnih zločinaca. Neophodno je dovođenje do kraja sudskih postupaka protiv nasilnika iz redova navijača i ekstremnih desničarskih grupa i ubica Brisa Tatona da bi se građanima obezbedila sigurnost i da bi javnost stekla poverenje u sudstvo – kaže za Danas Miljenko Dereta, direktor Građanske inicijative.

On ističe da bi trebalo da usledi preusmeravanja što većeg dela budžeta u stimulaciju zapošljavanja mladih, bez koalicionih kompromisa sa strankom penzionera, kao i davanje pune podrške Savetu protiv korupcije, Ombudsmanu, Povereniku za informacije i naravno Državnoj revizorskoj komisiji u ostvarivanju što konkretnijih rezultata u zaštiti interesa građana i društva. Dereta naglašava da ih posebno treba podržati u ograničavanju partijskih uticaja u svim oblastima života, između ostalog, i kroz transparentno finansiranje partija.

– Za očuvanje i podizanje životnog standarda građana prvi izazov je saniranje posledica svetske ekonomske krize. To znači pitanje budžetske stabilnosti, rešavanje socijalnih problema (penzije i plate budžetskih korisnika) i ekonomski oporavak. Može se pretpostaviti da će prioritet biti infrastrukturni projekti, kao što je Koridor 10. Za to su potrebne strane investicije, a deblokada trgovinskog sporazuma sa EU može biti dobar signal za njih. Na međunarodnom planu sledi intenziviranje aktivnosti za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. U iščekivanju okončanja postupka za ocenu zakonitosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, Vlada će morati da bude spremna da adekvatno reaguje. To znači traganje za merom između evropskog puta i bitke za Kosovo – ocenjuje za Danas Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka.

Naš sagovornik podseća da će saradnja sa Haškim tribunalom i pitanje Ratka Mladića ostati politička prepreka.

– Verujem da će se i to pitanje rešiti pre nego suzbijanje korupcije kao akutne bolesti, ne samo Srbije već i ostalih postkomunističkih društava. U drugoj polovini godine se mogu očekivati rezultati reforme sudstva i test države u suzbijanju organizovanog kriminala i uvođenja reda i sigurnosti, odnosno, vladavine prava. Na unutrašnjem planu, ostaće imperativ očuvanje političke stabilnosti. Slabost i razjedinjenost opozicije čini i Vladu slabijom i nesmotrenijom. S obzirom na to da su neke opozicione stranke bliže Vladi nego što su međusobno, moguća su nova mešanja karata. Signali oko usvajanja budžeta su ukazali na potrebu zbijanja redova unutar vladajuće većine i preventivno delovanje u cilju sprečavanja ucena od strane manjih partija. Evropski put Srbije ima stabilnu većinu, a za sada i proevropska vlada – zaključuje Orlović.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, za Danas kaže da će Vlada imati velika iskušenja i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

– Kada je reč o unutrašnjoj politici, ona će biti opterećena problemima koji proizilaze iz ekonomske krize, uprkos optimističnim najavama političara krajem 2009. godine, jer će ekonomska kriza biti još intenzivnija nego ove godine – ističe Vukadinović.

Prema njegovim rečima, naredne godine će biti i ozbiljnih nesuglasica i sukoba unutar vladajuće koalicije i unutar vladajuće Demokratske stranke, koji će proizaći iz ekonomske krize, ali i nezavisno od nje. Vukadinović kaže da se posledice tih nesuglasica u ovom trenutku ne mogu predvideti.

– Nesuglasica će sigurno biti povodom preraspodele sve manjeg kolača vlasti, teritorijalne organizacije države, regionalizacije i položaja Vojvodine – navodi Vukadinović.

On kaže da srpsku vladu očekuju izazovi i na spoljnopolitičkom planu, koji će doći posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.

– Za Vladu će biti dilema kako da se postavi prema mišljenju tog suda, bez obzira na to da li će to mišljenje da bude više ili manje povoljno za Srbiju – kaže Vukadinović.

On dodaje da će se vlast u narednom periodu suočiti i sa brojnim dilemama koje tokom 2009. nisu rešene, a vlast je uspevala da balansira između njih. Vukadinović navodi da će jedna od dilema biti apsolutno okretanje evropskim integracijama ili Istoku, odnosno Kini i Rusiji. Prema njegovim rečima, dilema će biti i izbor između više stubova spoljne politike koji su postavljeni tokom 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari