Viši sud u Nišu usvojio dve žalbe opozicije i vratio ih GIK-u na razmatranje 1Foto: Beta/Branislav Božić

Viši sud u Nišu usvojio je dva žalbe opozicije na rešenja Gradske izborne komisije (GIK) i naložio joj da ponovo razmotri prigovore i donese nova rešenja u roku od 24 časa – kazala je večeras članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović.

 

„Viš sud je usvojio žalbe koje se odnose na rešenja GIK-a na naš prigovor za biračko mesto broj 50 u Medijani i prigovor za biračko mesto broj 25 u opštini Palilula“, za koja je traženo prebrojavanje glasova zbog neslaganja između broja glasova u zapisnika i u biračkoj kutiji – rekla je ona.

Podsetila je da je GIK odbila prigovore opozicije za ta dva biračka mesta kao „nerazumljive“, a u presudi Višeg suda je navedeno da su prigovori razumljivi.

Milutinović je rekla da će, ukoliko GIK donese rešenja ista kao i prethodna, opozicija ponovo ima mogućnost žalbe.

Pored toga, predstavnici koalicije „Biramo Niš“, grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokreta „Kreni promeni“ su na današnjoj konferenciji za novinare rekli da očekuju da budu ponovljeni izbori na druga dva biračka mesta u Nišu.

Zatraženo je ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 18 jer glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare propisane zakonom, niti su ti glasovi bili zaštićeni markicom koja treba da garantuje zaštićenost podataka.

Ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana zatraženo je zbog prepravljanja rezultata u zapisniku sa biračkog mesta.

Kako su kazali, na sajtu Republičke izborne komisije objavljen je zapisnik u kojem je kod glasova Ruske stranke petica ručno prepravljena u šesticu, a broj ukupnih glasova birača na tom biračkom mestu od 841 prepravljen je u 854.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari