Vjerica Radeta: Na dan presude stiglo 3.000 pristupnica SRS 1Foto Bojan Cvejić

Rejting SRS vrtoglavo raste od kada se predsednik Vojislav Šešelj vratio u Srbiju. I to je činjenica, a ovo što pišu kvazianalitičari i takozvani istraživači to nema veze sa istinom. Naš rejting je pre pet-šest meseci dostigao 20 procenata.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%;

Oslobađajuća presuda Šešelju napravila je pravi cunami. I prvi put od kada postoji stranka ljudi koji rade u Izvršnom odboru stranke ne stižu da urade svima članske karte koliko pristupnica stiže. Na dan 31. marta imali smo 3.000 elektronskih pristupnica. Ovi koji su se malo povukli iz stranke i ovi što su se priključili SNS, oni se masovno javljaju i vraćaju, ističe za Danas Vjerica Radeta, predsednica Izvršnog odbora SRS, odgovarajući na pitanje koliko je na njihov rejting uticala presuda Šešelju.

* Mnogi smatraju da je cela ova priča o Hagu zapravo vama bila besplatna reklama u kampanji.

– To da je nama reklama sve ovo što se dešava u Hagu je prilično besmisleno. Pričajući o oslabađajućoj presudi Vojislavu Šešelju, zaboravljaju da je Šešelj 12 godina protivpravno bio u pritvoru bez prvostepene presude. Presuda koja je izrečena je nešto što smo očekivali, pre svega govorimo o nama koji smo bili u timu, jer da je postojao i jedan jedini dokaz Šešelj bi bio osuđen. To što je oslobođen nikako ne amnestira haški sud, niti je bilo ko od nas promenio mišljenje o njemu. To je i dalje antisrpski sud i SRS će posle ovih izbora, pošto ćemo pobediti, prekinuti saradnju sa Haškim tribunalom i učiniti sve da se u Srbiju vrate svi nevino osuđeni Srbi i svi oni koji čekaju presudu.

* Rekli ste da imate 20 odsto…

– To je bilo, mi sada zaista idemo na izbornu pobedu.

* A koje istraživanje to pokazuje?

– Istraživanje koje nam je to reklo je radio Aleksandar Vučić, za njegovu upotrebu. Naš predsednik je došao do toga i odmah obavestio javnost o tome. Sada nam to kazuje stanje terenu, učlanjavanje novih ljudi, hiljade na mitinzima, ne trebaju nam nikakvi drugi pokazatelji.

* Šta u tom istraživanju piše koliko SNS ima podrške?

– Vučićevo ponašanje u javnosti pokazuje koliko je on u panici.

* A koliko je to procenata?

– Oni će jedva dogurati do 35 odsto, ako doguraju.

* Očekujete li da će vlast izručiti i vas troje koje Hag traži? Mislite li da će se to rešavati pre ili posle izbora?

– Time se uopšte ne bavim. Kada sam čula za tu optužnicu iz medija, nikada je inače nisam videla, nikada me niko nije kontaktirao od nadležnih iz Srbije niti iz Haga, odmah sam rekla da dobrovoljno neću otići. Stojim na raspolaganju našim pravosudnim organima i ako budu pokrenuli bilo kakav postupak učestvovaću u tome i dokazaću da država Srbija nema pravnog osnova da nas izruči zato što postoji Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom koji od Srbije traži izručivanje onih državljana koji su optuženi za ratni zločin, zločin protiv čovečnosti i genocid. Nepoštovanje suda se ne pominje.

* Rekli ste da ćete pobediti na izborima. Šta smatrate pobedom?

– Pobedu, da osvojimo vlast.

* Ko bi vam bili prihvatljivi partneri posle izbora?

– Naš osnovni moto je da Srbija mora da prekine pregovore o ulasku u EU i da mora da se okrene sveobuhvatnoj saradnji sa Ruskom Federacijom. Svako ko prihvati ovaj princip može računati na našu podršku.

* Postoji li sada neko takav?

– Možda će da se promene u međuvremenu, za sada su uglavnom za EU.

* A DSS i Dveri?

– DSS i Dveri se ne zalažu na taj način, već za nekakvu neutralnost. Nikada nisam razumela šta to znači. DSS je inače do 2005. bila za ulazak u EU i oni su prvi potpisali CEFTA sporazum i tada se proklamovana država Kosovo pojavila kao pravni subjekat – u sporazumu koji je potpisao Koštunica. Sanda Rašković kaže da joj je neprijatno što je bila tada deo te DSS, ali zaboravlja da je kao poslanik tada glasala za taj sporazum. Boško Obradović kao predsednik Dveri je sa njima u koaliciji, što znače da dele iste vrednosti.

* Kritikovali ste i prethodni režim, kao i aktuelni. Možete li da uporedite vlast pod DS i ovu sa SNS?

– DS, Miki Rakić i Boris Tadić su pomogli i napravili SNS i pokazalo se da je postojanje SNS obesmislilo postojanje DS i svih njenih satelita. Među njima nema nikakve razlike.

* Kako biste rešili pitanje Kosova?

– Mi bismo taj problem zamrzli na nivou Saveta bezbednosti UN i prekinuli pregovore pogotovo uz posredstvo EU. Insistirali bismo na Rezoluciji 1244 koja je živa i danas ali zaboravljena. Čekali bismo neke bolje uslove, koji bi i sada bili mogući, uz podršku Ruske Federacije. Sigurno bismo našli neko bolje rešenje.

* Da li biste u rešavanje tog pitanja koristili mirna sredstva ili vojnu silu?

– SRS je uvek za mirna sredstva, demokratska, pregovore i razgovore. Kako smo se ponašali uvek, tako ćemo i ubuduće.

* Dakle, vojnu silu isključujete?

– Ne znam koja vojna sila. Mi nemamo ni vojsku ni vojnu silu, nažalost.

Šešelj će biti premijer, ne predsednik

* Pretpostavka je da će se Šešelj kandidovati i sledeće godine na predsedničkim izborima. Očekujete li tada još bolji rezultat?

– Očekujem da će Šešelj biti predsednik vlade i da neće moći da se kandiduje na predsedničkim izborima. A kada dođe vreme za predsedničke izbore, na stranačkim organima ćemo raspravljati i odlučivati o kandidatu.

* To znači da ne vidite Tomislava Nikolića u drugom mandatu?

– Moram da se nasmejem. Tomislav Nikolić je neko ko ne zaslužuje da se o njemu govori. On je obrukao Srbiju i funkciju koju obavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari