Vjosa Osmani kritikovala Aljbina Kurtija: Dobro je biti idealista, ali... 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da ima „različite pristupe političkim problemima“ u odnosu na premijera Aljbina Kurtija i dodala da je na njeno insistiranje pitanje mosta na Ibru uklonjeno iz dijaloga, prenosi Gazeta blic.

„Taktika koju ja predlažem je efikasnija. Baziram se na svom iskustvu dužem od dve decenije u institucijama Kosova, ali je ona utemeljena i na iskustvu država. Pogledajte u kakvoj se situaciji nalazi Ukrajina, zemlja od 40 miliona ljudi sa svim oružjem koje ima, ali i dalje svaki dan traže pomoć“, rekla je ona.

Osmani, koja navodi da je posvećena koordinisanom planu sa saveznicima, rekla je da je na njeno insistiranje pitanje mosta uklonjeno iz dijaloga.

„Više niko ne insistira da se o tome razgovara sa Srbijom zbog mog stalnog razgovora i sa EU, i sa Natoom, i sa pojedinačnim državama da će biti velika šteta ako se o tome pregovara sa Srbijom. Srbija nema šta da se pita po ovom pitanju, već o tome treba da govorimo sa našim saveznicima“, kazala je predsednica Kosova.

Kada su u pitanju pripreme za otvaranje mosta na Ibru, Osmani se osvrnula i na Kurtijev pristup upravljanja institucijama poslednjih godina.

„Dobro je biti idealista u politici, ali kada si na važnoj poziciji, vidiš i da se mnoge stvari za svoju državu ne mogu postići samostalno. Čak i ako su postignute, ne možete ih zadržati sami“, navela je Osmani.

Upitana da li je moguće da se most na Ibru otvori ove godine, Osmani je odgovorila da „misli da je to moguće, ali da zavisi od razvoja bezbednosne situacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari