Vjosa Osmani: Etničko čišćenje Albanaca u Preševskoj dolini administrativnim putem 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je u Tirani da je položaj Albanaca u takozvanoj Preševskoj dolini loš, te da se suočavaju sa sistemskom diskriminaciju.

Osmani je na trećem Samitu dijaspore, poručila da se ne smeju zaboraviti „braća i sestre“ u tri opštine u centralnoj Srbiji, Bujanovac, Preševo i Medveđa. Ona tvrdi da sistemska diskriminacija koja se navodno vrši nad albanskim stanovništvom u ove tri opštine rezultira „etničkim čišćenjem administrativnim putem“, prenosi Gazeta Ekspres.

„Sve dok smo danas ovde okupljeni, ne zaboravimo da se naša braća i sestre u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i dalje suočavaju sa sistemskom diskriminacijom, što rezultira i etničkim čišćenjem administrativnim putem. Kao i uvek, danas vam poručujemo: niste sami. Svi smo uz vas u zaštiti prava Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Stoga, i u cilju njihove zaštite, moramo i bićemo jedno“, rekla je kosovska predsednica.

Ona je govorila i o „istorijskoj ulozi albanske dijaspore“, navevši da su tokom rata na Kosovu devedesetih godina, mnogi mladići i devojke iz dijaspore stupili u redove terorističke „Oslobodilačke vojske Kosova“ kao branioci svoje zemlje.

Tom prilikom je i poručila da je „albanski pokret nesumnjivo stub nacionalnog pokreta za slobodu i nezavisnost Albanaca“.

Samitu dijaspore, koji se održao u Palati kongresa u Tirani, prisustvovao je, između ostalih, i narodni poslanik Šaip Kamberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari