Da li je Vjosa Osmani dobila zvanično upozorenje SAD u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Vadim Ghirda)

Kosovsko predsedništvo potvrdilo je da su Sjedinjene Američke Države podelile sa predsednicom Vjosom Osmani bezbednosne procene u vezi sa ugrožavanjem života američkih vojnika.

Ovo je za Reporteri potvrdio savetnik za medije Osmani, Bekim Kupina.

„Povodom Vašeg pitanja da li je Predsedništvo Kosova dobilo neko zvanično upozorenje od NATO-a ili ostatka međunarodnog faktora, potvrđujemo da su Sjedinjene Američke Države podelile sa predsednicom bezbednosne procene u vezi sa ugroženošću života američkih vojnika, koji su uvek branili suverenitet, teritorijalni integritet i živote naših građana“, izjavio je Kupina.

Kupina je naveo da SAD ni na jednom sastanku predsednici nisu iznele stav protiv otvaranja mosta na Ibru, dodajući da su samo tražili saradnju u određivanju najpogodnijeg trenutka za to.

„SAD na sastancima koje smo imali nikada predsednici nisu izneli stav protiv otvaranja mosta, već su samo tražili saradnju u određivanju najpogodnijeg trenutka sa stanovišta bezbednosti i izgradnje zajedničkog plana za realizaciju otvaranja mosta, što je u interesu svih naših građana“, rekao je Kupina za Reporteri.

Inače, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Džefri Hovenijer, izjavio je preksinoć da postoji realna opasnost u vezi sa otvaranjem mosta u Mitrovici u ovom trenutku, što može uticati na bezbednost vojnika NATO-a, uključujući i američke vojnike.

„Smatramo da ovaj rizik povećava pretnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbeđivanju mira i bezbednosti na Kosovu. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaku akciju koja bi mogla da utiče na bezbednost i zaštitu američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu“, rekao je Hovenijer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

„Nadamo se da će vlada ovo saslušati i uzeti u obzir ove zabrinutosti“, dodao je on.

Kurti: Otvaranje mosta nije protiv bilo koga, a najmanje protiv kosovskih partnera

O ovom pitanju govorio je premijer Aljbin (Albin) Kurti na jučerašnjoj sednici vlade, nakon  sastanka sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašom.

Kurti je rekao da će njegova vlada nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnim partnerima. On je dodao da otvaranje mosta nije protiv bilo koga, a najmanje protiv kosovskih partnera.

Šef izvršne vlasti je dodao da je Kosovo normalna država i da kao takvo treba da ima i normalne mostove – otvorene.

„U utorak smo sa komandantom KFOR-a razgovarali o otvaranju mosta na Ibru, što smatramo fer, neophodnim i korisnim za sve. Pozdravili smo preliminarne izveštaje o proceni stabilnosti mosta i rezultate koje smo juče odmah podelili sa komandantom KFOR-a u duhu stalnih konsultacija i koordinacije koju imamo. Vlada Kosova i ja, kao premijer, duboko verujemo da su sloboda kretanja i vladavina zakona s jedne strane, kao i mir i bezbednost sa druge strane, mogući zajedno i održivi za zemlju, društvo, građanstvo i zajednice. Nastavićemo konsultacije i koordinaciju sa našim partnerima. Otvaranje mosta nije protiv bilo koga, a najmanje protiv naših partnera. Kosovo je normalna zemlja i njeni mostovi treba da budu normalni, što znači otvoreni”, rekao je Kurti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari