Vlada kontinuiteta u senci Aleksandra Vučića 1foto: (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ); Fonet Milica Vučković

Izveštaj premijera Miloša Vučevića o prvih sto dana Vlade Srbije, nije bio mnogo interesantan većini građana u sandžačkim opštinama, koje su po prosečnim zaradama i razvijenosti pri dnu republičke lestvice.

Analitičarima, koji su pristali da govore za Danas, izraz „vlada kontinuiteta“ posebno je bila interesantna.

Politikolog iz Novog Pazara, Fahrudin Kladničanin, ocenjuje da je vlada kontinuiteta od 2012.godine i „da tu nema nikakvih promena, niti posebnih specifičnosti, koje bi karakterisale prvih sto dana vlada premijera Vučevića“.

-Ova, kao i prethodne vlade su u senci predsednika Aleksandra Vučića. Dva su ključna projekta koje će obeležiti njen rad. Prvi je Expo koji će nas koštati milijarde evra, opravdano ili ne, videćemo. Ekonomski stručnjaci kažu – izvanredno skup projekat. Drugi projekat je dugoročan i on se odnosi na rudarenje litijuma, taj bi projekat trebalo da donese ekonomski bum Srbiji, ističu predstavnici vlasti, dok bi sa druge strane bilo dovedeno u pitanje stanje životne sredine, kažu ekološki aktivisti – naglašava Kladničanin.

Prognozira da će pitanje rudarenja litijuma, svakako, obeležiti ceo mandat ove vlade i to je ključni izazov koji će opteretiti vladu Miloša Vučevića.

– Narativ sadašnje vlade je apostrofiranje na zaštiti nacionalnih interesa i srpskog identiteta. Srbija je na putu pridruživanja Evropskoj uniji, a po tom pitanju je najmanje urađeno, i kod prošle, kao i u prvih sto dana ove naprednjačke vlade- zaključuje Kladničanin.

Teo Taraniš, ekonomista iz Novog Pazara, smatra da su ekonomski uspesi Srbije u poslednjoj deceniji, kako ih vlast u kontinuitetu prezentuje javnosti “više pitanje za diskusiju, a manje nešto oko čega u stručnim krugovima postoji saglasnost”.

-Na sličan način su intonirani i uspesi u prvih sto dana rada najnovije Vlade, uglavnom kroz najave i obećanja. I to u onim oblastima za koje se procenjuje da će narod voleti da ih čuje kao što su plate, penzije, ulaganja u zdravstvo i infrastrukturu – ističe Taraniš i poručuje da je “propagandna matrica ista, a ostvareni rezultati teško da mogu da budu dovoljni za realan rast životnog standarda građana”.

Tutinski sociolog Esad Džudžo smatra da Deklaracija sa Svesrpskog sabora, koja je usvojena, pokazuje da nije ovo vlada kontinuiteta od 2012.godine, kako je premijer Vučević više puta naglašavao. Zaključuje da nam “taj dokument svedoči da je to vlada kontinuiteta još iz vremena vladavine Slobodana Miloševića”.

-U Srbiji smo, uvek, imali dve dimenzije posmatranja. Prva dimenzija je velikosrpska ideologija devedesetih, a druga je gde je ova Vlada Srbije uradila mnogo na izgradnji saobraćajne infrastrukture, zdravstvenih i obrazovnih ustanova. To obezbeđuje prostor da se dobijaju izbori, uz svesrdnu pomoć međunarodnih faktora, kojima Vučić treba da završi poslove oko Kosova i BiH – naglašava Džudžo.

Premijer Vučević je nekoliko puta, u izveštaju o 100 dana rada svoje vlade, pomenuo velika ulaganja u ovaj kraj. Uglavnom je pominjan Novi Pazar, kao mesto u kojem Vlada Srbije finansira veliki projekat izgradnje kliničko-bolničkog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari