Vlada Kosova: Takse u skladu sa CEFTA 1Foto: Epa__VALDRIN_XHEMAJ_.jpg

Kosovska vlada je danas saopštila da je odluka o povećanju carine na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine doneta u skladu sa članom 18 CEFTA sporazuma.

U ovom članu se navodi da članice CEFTA mogu preduzeti bilo koju akciju potrebnu kako bi „zaštitili bezbednosne interese ili sproveli međunarodne obaveze ili unutrašnje politike“. Saopštenje vlade iz Prištine sadrži i listu razloga zbog kojih je vlada preduzela ove mere među kojima je i „konstantno nastojanje Srbije i Bosne i Hercegovine da ospore kosovsku suverenost“.

Bez obzira na to, Vlada Kosova „čvrsto veruje da je dijalog zasnovan na dobroj volji, međusobnom razumevanju i veri jedini način da se uspostavi poverenje između država i naroda,“ navodi se u saopštenju.

„Vlada Kosova je čvrsto privržena postizanju sveobuhvatnog dugoročnog mirovnog sporazuma sa Srbijom, kojim će se definisati rešenje svih političkih, bezbednosnih i ekonomskih i trgovinskih i društvenih problema“, navodi se u saopštenju.

Srbija krši brojne pravne i političke obaveze, smatra kosovska vlada, a među njima su: Vođenje kampanje i pritiskanje država da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, uspešan pokušaj Srbije da sabotira članstvo Kosova u INTERPOL, Fizički napadi kosovskih prevoznika i državljana koji Srbiju koriste kao tranzitnu zemlju, a na koje vlasti u Srbiji ne reaguju.

Takođe se navode „hapšenja, pretnje i druge kriminalne aktivnosti protiv srpskih članova Kosovskih snaga bezbednosti, kršenje sporazuma o regionalnim predstavljanju i učestvovanju Kosova u međunarodnim inicijativama, sprečavanje kosovskih sportista i umetnika da učestvuju u međunarodnim takmičenjima“.

Pored toga u saopštenju se navodi i da dve zemlje protiv kojih su uvedene akcije krše CEFTA sporazum, onemogućavaju slobodnu trgovinu u ovoj carinskoj zoni i to nepoštovanjem Srbije sporazuma o integrisanim graničnim prelazima, kao i odbijanjem Srbije da poštuje sporazum o carinskim pečatima. U zaključku, kosovska vlada navodi još jednom da je „posvećena slobodnoj trgovini koja zahteva međusobno poštovanje, iskrenu saradnju i reciprocitet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari