Vlada Kosova usvojila konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku 1foto: KoSSev

Vlada Kosova održala je danas elektronsku sednicu na kojoj je između ostalog usvojila konačnu odluku o eksproprijaciji za kako je navedeno „javni interes nepokretnosti vlasnika i zainteresovanih strana koje su pogođene realizacijom Infrastrukturnih projekata od javnog interesa, u Opštini Leposavić i Opštini Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova, prenosi Kosovo online.

Podsetimo, Vlada Kosova u januaru prošle godine započela eksproprijaciju u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kada je deo zemljišta u tim opštinama proglasila „nepokretnom imovinom od posebnog javnog interesa koja je neophodna za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa“.

Zatim je u februaru prošle godine vlada usvojila odluku kojom se ovlašćuje Ministarstvo životne sredine da izvrši pripremne radove za „utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa“.

To je postalo predmet sukoba između kosovske vlade i međunarodne zajednice, kao i Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon upozorila je na „sukob sa Vladom na ovu temu“, nazvavši to „apsolutno neprihvatljivom odlukom“.

U decembru prošle godine Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja doneo je presudu kojom je poništio preliminarnu odluku Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari