Vlada Kosova: Zadržavanje Sinani od strane granične policije Srbije teško kršenje osnovnog prava na slobodu kretanja 1Foto: Beta/Uprava carina

Vlada Kosova saopštila je večeras da zadržavanje savetnice kosovskog premijera Ardite Sinani od strane granične policije Srbije predstavlja teško kršenje osnovnog prava na slobodu kretanja.

Njeno zaustavljanje i zadržavanje skoro sat vremena na graničnom prelazu, bez navođenja razloga za to, ima za cilj zastrašivanje i maltretiranje samo zbog njene albanske pripadnosti, saopštila je Vlada Kosova, prenosi RSE.

Takvo ponašanje Srbije, koja osim što ne dozvoljava visoko obrazovanje na albanskom jeziku i zapošljavanje u javnim ustanovama, predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih prava albanske zajednice u Preševskoj dolini – pravo na slobodu kretanja, ističe se u saopštenju.

Sinani je ranije danas izjavila da ju je policija Srbije zadržala na graničnom prelazu i da je jedino obrazloženje bilo: „Imamo nalog za vaše zadržavanje i ne možemo vam dozvoliti da pređete granicu bez saglasnosti baze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari