Vlada Srbije jednoglasno je juče osudila skandaloznu izjavu predsednika Srpske radikalne stranke i haškog optuženika Vojislava Šešelja kojom se veliča ubica premijera Srbije Zorana Đinđića – rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Vlada Srbije jednoglasno je juče osudila skandaloznu izjavu predsednika Srpske radikalne stranke i haškog optuženika Vojislava Šešelja kojom se veliča ubica premijera Srbije Zorana Đinđića – rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade. Đelić je naveo da su za osudu glasali i svi ministri DSS-a i tehnički premijer Vojislav Koštunica.
Prethodno su G17 plus, potpredsednik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović i ministar odbrane Dragan Šutanovac javno pozvali premijera Koštunicu da osudi Šešeljevu izjavu.
Stranka G17 plus saopštila je da „prećutna podrška“ Koštunice „sramnoj izjavi Vojislava Šešelja“ pokazuje da je Koštunica, „zarad još jedne premijerske fotelje, spreman ne samo da obmanjuje građane, već i da podržava ubistvo kao metod političke borbe“. Potpredsednik DS Dragan Šutanovac ocenio je juče da odsustvo Koštuničine reakcije na veličanje ubica Đinđića, koje je usledilo odmah posle nedavne posete zamenika predsednika SRS-a Tomislava Nikolića Haškom tribunalu, pokazuje da takva izjava ima i njegovu podršku. Šešeljevu izjavu osudio je i predsednik SPO Vuk Drašković. On je naglasio da je to izjava „lidera stranke koja je u prilici da bude stožer nove vlade Srbije – jedine vlade u Evropi koja bi zločin proglasila za vrlinu“. Prema njegovoj oceni, prema nalogu „stvarnog šefa nove vlade“ Šešelja bile bi oslobođene i promovisane ubice sa Ibarske magistrale, ubice Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije i mnogih koji su se borili protiv terorizma i političkog režima devedesetih godina.
Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je u sredu tokom unakrsnog ispitivanja pred Tribunalom, gde mu se sudi za ratne zločine, da Đinđićev ubica Zvezdan Jovanović zaslužuje „slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji“. „Verujem da je Jovanović lažno optužen, a da nije – uživao bi slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji“, rekao je Šešelj. Prvostepeni sud u Beogradu osudio je Zvezdana Jovanovića na 40 godina zatvora zbog ubistva Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari