Vlada usvojila Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, sledi usvajanje u parlamentima Srbije i RS 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda)

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, proglašenu 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, i uputila je Skupštini Srbije na usvajanje.

Kako je saopšteno iz Vlade, dokument će biti prosleđen na usvajanje i Narodnoj skupštini Republike Srpske, „kako bi se obezbedila puna primena Dekalaracije u Srbiji i RS“.

Vlada je na sednici usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma sa Vladom Nemačke o otvaranju Nemačke škole u Beogradu, čija će delatnost, kako se navodi, doprineti produbljivanju kulturnih veza dve države i uzajamnom upoznavanju istorije i kulture.

Usvojen je i Zaključak o obrazovanju Radne grupe za osnovno obrazovanje i vaspitanje i srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih čiji je zadatak da na osnovu podataka sa terena sačini predloge za dalje unapređivanje sistema osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Članovi Vlade usvojili su i Zaključak o obrazovanju Radne grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje čiji je zadatak, takođe, da sačini predloge za dalje unapređivanje tog sistema.

Na sednici su usvojeni i zaključci kojima se projekti izgradnje graničnih prelaza sa Hrvatskom, Bogojevo i Bezdan utvrđuju kao projekti od posebnog značaja za Srbiju, koji će doprinositi saobraćajnoj povezanosti sa drugim državama.

„Novi granični prelazi biće u funkciji linijsko-infrastrukturnog objekta i doprineće saobraćajnoj povezanosti Srbije i Hrvatske, kao i sa drugim državama Evropske unije„, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari