Vlada Srbije: Venecijanska komisija pozitivno ocenila radne tekstove pravosudnih zakona 1foto: Vlada Srbije

Venecijanska komisija usvojila je mišljenje i iskazala pozitivan stav o radnim tekstovima Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva, saopštila je danas vlada Srbije.

„U usvojenom pozitivnom mišljenju se ukazuje da pravosudni zakoni, zajedno sa promenama Ustava koje su građani Srbije nedavno potvrdili na referendumu, imaju potencijal da dovedu do značajnih pozitivnih promena u srpskom pravosuđu i da su radni tekstovi zakona dobro strukturirani, jasno napisani i obuhvataju sve suštinske tačke koje treba da budu obuhvaćene“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da dalje unapređenje pravosuđa u Srbiji najviše zavisi od čvrstog zakonodavnog okvira, koji će obezbediti da nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo uživaju visok ugled u društvu i budu orijentisani ka budućnosti.

U svom mišljenju Venecijanska komisija je dala preporuke koje će ministarstvo pravde detaljno razmotriti i implementirati u tekstove zakona one preporuke koje su u najboljem interesu pravnog poretka Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari