Vladajuća većina Parlament podredila služenju autokratiji: Vladeta Janković ponovo održao govor u Skupštini 1Printskrin RTS

Ponekad je lakše savladati robovlasnika nego roba u sebi, poručio je poslanik Vladeta Janković, u nekoj vrsti oproštajnog govora u Narodnoj skuptšini, koji je pozdravljen burnim aplauzom iz klupa opozicije.

Sve je krenulo naopako jer su sednice počele da liče ni na šta, pre svega na način na koji su zakazivane, ne ostavljajući vremena opoziciji da se pripremi. Umesto da sedimo ovde kao prijatelji i da ukrštamo argumente u društvenom interesu, ovde se ponaša u ličnom i partijskom interesu, parlament nam liči na drumsku mehanu, rekao je Janković.

Sećam se sa gađanjem kada su se u ovoj sali preprečili policajci, odvajajući poslanike od poslanika, i to smo doživeli u ovom sazivu, dodao je.

Janković je podsetio na svoj govor kada je parlament konstituisan pre 15 meseci (u avgustu 2022), koji je tada izazvao veliku pažnju, opozicione javnosti.

Ocenio je da je vreme, budući da je ovaj saziv na vratima (usled vanrednih parlamentarnih izbora koji se očekuju 17. decembra), da se sumira njegov rad.

Po oceni Vladete Jankovića, ovaj parlament nije postao srce države Srbije, jer ga je vladajuća većina podredila služenju autokratiji.

Mnogo je važnije od te pristrasnosti sa kojom su sednice vođene, je to što je među nama nastala nepremostiva podela, naveo je.

Predsedavajući parlamenta, za sve ovo vreme poslanicima vladajuće stranke nije izrekao ni jednu ni jedinu opomenu i kaznu, a poslanicima opozicije preko 70, kada je reč o amandmanima opozicije, usvojeni su u broju prstiju jedne ruke, tako se ne pravi parlamentarna demokratija, rekao je Janković.

Sramno je i štetno što nismo posvetili pažnju Kosovu, imali smo samo jednu sednicu o tome, ni dan danas ništa ne znamo o Banjskoj, o Milanu Radoičiću, to se dešava kada se parlamentarna demokratija zameni apsolutističkim vođstvom, rekao je poslanik Vladeta Janković.

Iskoristiću ovog priliku da doktora Sinišu Malog pitam po četvrti put koliko je koštao spomenik Stefanu Nemanji i koliko je iz državnih fondova isplaćeno ruskom vajaru za njega, iskoristiću priliku i da ministru unutrašnjih poslova kažem, da ako je tačno da njegov pripadnik obezbeđenja nosi oružje, to se ne radi u ovom svetom domu, još jednom ću zamoliti predsednika Skupštine da moje reči ne relativizuje i ne izvrće, rekao je Vladeta Janković i izašao iz sale, dok je Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, izgovarao replike na Jankovićeve navode, tvrdeći da je opozicija ta koja je kriva za stanje i atmosferu u Narodnoj skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari