Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, odgovorio na zahtev Marinike Tepić i Miroslava Aleksića o novim izborima 1Foto: Print screen RTS

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, odgovorio je danas na zahtev Marinike Tepić i Miroslava Aleksića iz Srbije protiv nasilja, rekavši da o ponovnim izborima ne odlučuju izborne komisije već drugi organi vlasti.

Vladimir Dimitrijević naveo je da RIK nije nadležan za izbor za odbornike u Skupštini grada Beograda, te da zahtev Marinike Tepić i Miroslava Aleksić je trebalo predati „na neku drugu adresu“.

On je naveo da je ovo dvoje opozicionara, kao pravno neuke osobe, od njega zatražile pravno mišljenje, te da je tada pokušao da im ukaže da zahtev za nove izbore za Skupštinu grada Beograda ne može biti predat RIK-u.

Dodao je da su ga tom prilikom prekidali, govoreći da su izbori pokradeni, i da je to učinjeno u RIK-u.

„Stekao sam utisak na Tepić i Aleksić imaju apsolutno poverenje u svoj tim pravnika. Imao sam nameru da ih obavestim da ih je neko doveo u zabludu, da je GIK organ kome je trebalo predati zahtev“, naveo je on.

Napomenuo je da su ga obavestili da su započeli štrajk glađu, kao i da preuzimaju odgovornost za svoje postupke, ali da to ne mogu da učine kada su u pitanju građani koji se ispred RIK-a okupljaju.

Precizirao je da su štrajk započeli svesni činjenice da se adresa za ovaj zahtev nalazi na nekom drugom mestu.

Povodom zahteva ostalo je, kaže, nejasno da li traže ponavljanje izbora u Beogradu, svim biračkim mestima ili celog postupka u Beogradu. Ponovio je da je za to isključivo nadležna GIK Gradska izborna komisija.

Kazao je i da ponavljanje celog izbornog procesa ne zavisi od GIKa i RIKa, već je njihov zadatak da, kada budu raspisani, to bude u skladu sa zakonima.

Prilikom predaje ovog zahteva za ponavljanje izbora, Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, zatržaili su mi pravno mišljenje povodom materijala, koji su uz ovaj zahtev podneli, a to su pozivi za glasanje i drugi materijal, rekao je Dimtirijević u izjavi koju je brzo pročitao pred novinarima na sednici RIK-a koja je počela u 15 časova.

Pokušao sam da im ukažem da podneti zahtev nije uredan i ne može biti razmatran na sednici RIK, tog puta su me više puta prekidali, tvrdeći da su izbori pokradeni, navodili su da me je SNS predložio za predsednka RIK-a, stekao sam utisak da imaju poverenje u svoj tim pravnika, imao sam nameru da im kažem ih je neko doveo u zabludu, međutim odgovorili su mi da je RIK upravo taj organ, koji je nadležan, izjavio je Dimitrijević

Na osnovu ovoga obavestili su me da će započeti štrajk glađu, na ovaj način su preuzeli i odgovornost za svoje postuke, ali su rekli da ne mogu da preuzmu odgovornost za postupke građana ispred zgrade Skupštine, dodao je.

Imajući u vidu razna tumačenja, dužan sam bio da im ukažem na sledeće, ostalo je nejasno da li zahtevete ponavljanja beogradskih izborima na pojednim ili na svim mestima, nastavio je Dimitrijević, dodavši da RIK ni na koji način ne može da bude uključen u ovaj postupak, budući da je reč o gradskom nivou vlasti, a još manje može da odluči o raspisivanju novih izbora.

Mi možemo da naložimo ponavljanje na pojedinim mestima a ne da poništimo izbore, ponavljanje celog postupka zavisi od drugih organa, a ne od RIK i GIK, i ne možemo da utičemo na to, istakao je predsednik RIK navodeći koji su pravni načini da budu raspisani novi izbori – da li će posle biti raspisani novi izbori to bi zavisilo od toga ako se ne konstituiše nova skupština ili ako ne izabere gradonačelnika ili ne bude zasedala skupština, u određenom roku.

Ponovio je da RIK nije nadležna za lokalne izbore, a GIK nije za narodne poslanike – „nismo nadležni, niti možemo da postupamo, ako je ideja da budemo dežurni krivac, ja na to zaista ne mogu da utičem“.

Pre ove izjave, Dimitrijević je pročitao spisak biračkih mesta u Srbiji, gde će biti ponovljeni parlamentarni izbori zbog nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari