Vladimir Gajić: Zapad podržava nasleđe Tita, Dobricu Ćosića ne priznajem kao nacionalistu 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Predsednik Narodne stranke (NS) Vladimir Gajić izjavio je da Zapad danas na teritoriji bivše Jugoslavije podržava nasleđe nacionalne politike Josipa Broza Tita, a na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza nasleđe nacionalne politike Vladimira Iljiča Lenjina i Josifa Visarioniviča Staljina.

Kako je saopšteno iz NS, Gajić je u razgovoru sa advokatom Seadom Spahovićem u okviru serijala „Radar forum“ rekao da je za Brozovu nacionalnu politiku najveći problem bio srpski nacionalizam, i da je ta politika 1974. godine usvajanjem Ustava postavila pravni okvir za rasturanje Jugoslavije.

„I Kraljevina Jugoslavija je razbijana na tezi o srpskom nacionalizmu i monarho-fašističkoj diktaturi, što je austrougarska sintagma koju su prihvatili komunisti na kongresu u Drezdenu 1928. godine, to su prihvatile stranke u Hrvatskoj i to je bila tema na osnovu koje se učvršćivao komunizam u Jugoslaviji posle 1945. godine“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da je posle pada komunizma u istočnoj Evropi, u Srbiji veći deo komunista prešao u nacionaliste, a drugi deo u takozvanu građansku opoziciju, tako da su tada „komunisti zauzeli ceo politički spektar“, kao i da se „do danas ništa nije promenilo“.

„Ne mogu demokratiji da nas uče drugosrbijanci, kao što je Latinka Perović pisala kolumne u dnevnim novinama, jer oni ne slede demokratske vrednosti nego američke interese, a to je ogromna razlika. Američki interesi, kao što vidimo svakog dana, nemaju nikakve veze sa demokratijom. Demokratija nije naš kulturni model ali, nažalost, nije više ni na Zapadu“, rekao je Gajić.

On je podsetio na reči bivšeg predsednika Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića da su „dve najveće greške Srba ideologija jugoslovenstva i ideologija komunizma“.

Gajić je za sebe rekao da je nacionalni liberal i pripadnik građanske desnice, koja u Srbiji „gotovo da više ne postoji u političkoj formi“.

„NS pokušava da bude stranka građanske desnice, koja mnogo nedostaje Srbiji. Komunizam je posle 1945. godine pokosio građansku desnicu i posle toga nije bilo nacionalista. Dobricu Ćosića ne priznajem za nacionalistu i ti ‘komunistički nacionalisti’ nisu na istoj strani sa mnom. Poslednji predstavnici strane kojoj pripadam bili su Borislav Pekić i Miloš Crnjanski. Takvih ljudi više nema“, zaključio je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari